Policija

= 339 = Ми смо мишљења, да би жандармеријска команда требала да предузме извршење ове идеје, као и да се стара да наши

жандарми не очекују дуго на једну тако потребну и тако корисну установу. |

Ма служби

Некопико примера савесног вршења тешке жандармтске спужбе

_ Нигде у свету жандармска служба, кад се врши савесно и искрено, није лак посао, а у Србији је још нарочито тежак и зато, што материјална средства за сада не допуштају, да се ти службеници награде према тешкоћи своје службе и што су прилике такве, да жандарм у Србији има много разноврснију и много заморнију и опаснију службу, него што је то иначе случај са жандармском службом у већини културних земаља.

__ Нажалост, нашој широкој публици није познат тај факт, те се отуда често и догађа, да она потцењује | жандарма и његову службу, или чаки да га мрзи, ида му чини сметње, и ако они постоји баш ради добра те публике. Отуда ће свакако бити занимљиво, ако овде у најкраћим потезима наведемо неколико случајева из свакидашње жандармске праксе, који лепо илуструју не само велику разноврсност жандармске службе, него и показују колико труда, пожртвовања, храбрости и разборитости често тражи служба једнога жандарма у Србији. Материјал за те примере црпемо из причања самих жандарма онако, како су их они саопштили у својим написима, које су послали приликом последњег конкурса расписаног од стране уредништва „Полиције“.

Из тих многобројних написа види се, да је у Србији понајвише посла задавала жандармима хајдучија; огромни су напори и огромне жртве, које је жандармерија морала да поднесе, док није у клици угушено то велико зло за читаву земљу; небројени су примери јунаштва, разборитости и савесности, што су их показали жандарми, гонећи и хватајући хајдуке, те се отуда, на тој специјалној грани жандармске службе овде не можемо због оскудице у простору листа задржавати. У осталом тај џиновски рад наше жандармерије довољно је познат и широкој публици, те ћемо навести неколико других случајева из области жандармске службе. .

22: