Policija

= 34 —

коцку и своје животе, успели, да нађу и изваде леш несрећнога

детета, те су га родитељи могли пристојно сахранити и знати, где му је гроб.

=

Миљку С. Богдановићу, жандармеријском каплару, који се налазио на служби у Београду, нареди једнога дана члан кварта, да тражи и нађе једно непознато лице, које је покрало једног Србина из прека, који се налазио у гостима код једне породице у Београду. Члан је рекао жандарму име тога лица, дао му његов опис и упозорио га, да је сазнао, да се тај лопов скрива негде по Дорћолу.

Наредба је гласила, да се лопов, по сваку цену, мора наћи.

— Разумем, господин члан! гласио је одговор.

По страшној киши и блату каплар Миљко је цели дан лутао по Дорћолу, од кафанице до кафанице, од бакалничице до пиљарнице, од овлије до авлије, распитивао се и код познатих и код непознатих, питао жене и децу, док није напослетку пала ноћ када се он, не сазнавши готово ништа, вратио у 9 часова, посве сустао, у касарну, да другог јутра зором продужи трагање.

Тога дана је био срећнији: у подне је већ био сазнао за нека сумњива лаца, код којих се лопов раније крио, те их је довео у кварт. Онда је сазнао, да је лопов побегао у рејон кварта палилулског. Позорник је ручао у једној кафаници, па је после почео да обиграва кварт палилулски. У току тога мучног трагања наишао је на једно лице, које се подударало с лоповом, али се у кварту показало, да то ипак није онај кога траже.

Напослетку жандарм сазна, да је онај, кога тражи, опет побегао у дорћолске сокачиће и ћорбуџаке, где има своје јатаке.

И сад опет хајд по киши и блату натраг на Дорћол. Али су сад оволико стрпљење и оволики труд и били крунисани успехом. У једном сокачету, пред капијом једне велике авлије, спазио је човека, за кога је одмах помислио, да ће то бити онај, кога толико узалуд тражи. Кад је угледао човека, непознати се изгубио у дворишту с многим становима. У том је из дворишта изишло једно дете, с којим се жандарм пусти у разговор те дозна, да се тај човек зове именом онога лопова и да од пре два дана станује у једној кућици на дну авлије.

Кад је жандарм рупио у кућицу, лопов се таман спремао, да кроз прозор искочи у друго двориште. Пред револверским