Policija

| — 402 —

дишње; 100 марака за набавку и одржавање једног велосипеда и према месту 480, 36), 290, 220 или 150 марака станарине. И. још уз то улаже се на име пензије за сваког жанпарма у нарочити фонд по "300 марака годишње. Одело и Ору кано су својина одреда, који се о томе и брине.

После 18-то годишњег службовања добије се 1000 марака: на име премије, а после 24 годишњег службовања још 1000 марака.

За службена путовања изван свог рејона добија жандарм за сваки километар : ако путује лађом или железницом по 5 пфенига, пешице или колима по 30 пфенига, и за одлазак и повратак још по ! марку. За задржавање у местима ван одређеног му рејона добија пу 3 марке дневно, а. ако је принуђен и ноћивати тамо још по 1 марку на име квартирине.

Као селидбене трошкове добијају жандарми по 100 марака поред километраже за сваких 10 километара по 4 марке и преносних трошкова. Ако је пак селидба по службеној потреби, онда се надокнађује и унапред више плаћена кирија за дотадашњи стан.

У местима, у којима се станови не могу добити, подижу се нарочити станови за жандарме. Ти станови морају поред кухиње имати и чешири одељења за становање и спавање, а цео стан мора бити у простору од 75 квадратних метара.

После дванаестогодишње укупне службе, могу жандарми ступити у 100 разних државних места у Пруској.

Пензија је овако уређена: за првих 10 година службе а плате, рачунајући ту и 300 марака просечне станарине. Од тада

па до пуне тридесете године службе расте пензија сваке године по о од плате, а од 30 година по '/зо. "Служба се у војсци рачуна од осамнаесте године. Удовице добијају 407, — или најмање 300 марака од оне пензије, коју је умрли већ имао, или би је имао да је оног дана кад је умро био стављен у пензију. Деца добијају ' 5 удовичине пензије, ако им је мати жива, а :5 ако је

она умрла. а

Јавно надметање полицијских паса

Од када је наступило нема скоро недеље ни празника а да у неком или чак и у неколико места појединих страних држава не буде какво јавно надметање полицијских паса, било