Policija

101

2 Ћорав глумац

Пре неколико година дође у један од београдских квартоза путујући глумац код свог пријатеља и старог познаника писара Ж...., кога је још из Среза познавао, молећи га за отан5 објаву да пређе у Земун.

Писар Ж... обећа свом пријатељу објаву али под условом, да кад је практикант стари ча Г... попуњава уметник и члан · дома Богиње Талије има да зажмури на једно око при рубрици: „особени знаци“, па чим ча 1... попуни рубрику глумац затворено око да отвори а друго да затвори. Наравно, да је глумац због онога „отан5“ пристао на услов. Одаџиј а га одмах Прива ча Т..., да нрема наредби г. писара изда објаву „господину“

Стари квартовни ветеран и дугогодишњи практикант ча Т... погледа у „косу“, који је већ затворио лево око, узе једну објаву намести мало боље своје наочаре и поче лагано испуњавати редом рубрике у објави, погледавши увек у глумца при свакој рубрици ради личног описа тако, да кад је дошао код рубрике: „особени знаци“, он и не гледајући у глумца стави „у лево око ћорав“. Чим је глумац видео, да је ча Т.... испунио објаву, ов брже затвори десно око, а лево отвори. Та Т... погледа преко наочара још једном у ћосу да би проконтролисао свој рад па кад виде ћосу да је сад у „десно око ћорав“ он га неповерљиво _ загледа, климну сумњиво главом, прецрта у објави „у лево“, па стави „у десно око ћорав“. Кад је чича свршно свој посао глумац понова затвори лево, а отвори десно око, вероватно пра„већи виц за свој рачун, али и даље стајаше пред Т.... столом, који тражећи квартовни печат баци још један поглед на глумца, па кад виде да је овај „ћорав у лево око“, он понова погледа у испуњену објаву, па кад. виде грешку он рече: „је ли, бре ћосо, у које си око ћорав 2!“ Глумац се само насмеши не отварајући лево око. Увређени ча-Т... скочи са свога места и викну:

„Напоље, оца ти твога и ономе ко те посла за објаву“.

Писар Ж. увијао се од смеха у својој канцеларији, пошто је целу. комедију гледао на отшкринута врата, а сиромах Коса јадиковаше што је остао без „отанз“ објаве, јер ча-Т... није му дао ни прићи у своју канцеларију.

3 „Није се могла пронаћи“

По наредби једног среског начелника у срезу Т., општински

судови су били дужни да 1., 10. и 20. дана сваког месеца шаљу