Policija

= 497 = пут мучењу стоке и такво лице одмах приведу надлежној полицијској власти ради даљег поступка.

Тако исто жандарми и ноћни стражари, ако овакве случајеве не би лично видели, дужни су на позив сваког лица одмах се одазвати и на лице места отићи, где се Јона Ио пити одмах као и у горњем случају.

Саопштавам још да у Београду постоји једно хумано дру= штво састављено из хуманих и просвећених људи, који добровољно надгледају по улицама да се стока не мучи и коме сам доставио до знања, да у будуће одмах доставља оне жандарме и ноћне стражаре, који се не би одазвали. сројој_ дужности и у овом погледу те да их строго казним.

Наредио сам још да се у том правцу по четама одржи по један час свима жандармима и ноћним стражарима.

Заступа команданта мајор Стеван С. Шапинац.

Нешто о американској тајној полицији Р | тајној Ј

· Поводом најскоријег претреса по кривици Мих. Каракашевића, бив. чиновника београдске општине, који ових дана одговара пред американским судовима за прављење лажног новца, захваљујући добром оку американских детектива, намера нам је, да изнесемо неколико интересантних података о њима.

У великим варошима је тајна полиција, са обзиром на социјалне прилике, неопходна установа. Она је чувар јавне безбедности, кога нико не примећава, тако да и заклети непријатељи сваке тајне полиције не могу, а да не одаду признање тихом и невидљивом делању једне добро организоване тајне полиције. Следећи редови треба да нам даду једну сличицу тајне полиције Сједињених Држава у Северној Америци.

· Тајна полиција састоји се из детектива. То су људи особите интелигенције, који човека добро познају, обазриви, срчани и енергични; који играју све могуће улоге, носе сва могућа одела, да би што боље испале битке, које воде са злочинцима. Они чувају саобраћај, откривају злочинце. Има их три врсте, које су независне једна од друге:

ПОЛИЦИЈА = 32