Policija

- — 499

новца), и преко 200.000 долара лажних таксених марака, око 70 плоча за штампање лажних банкнота, 40 скупоцених преса и машина за разне фалсификате, 46 калупа за новце и 1220 лица од којих се 453 занимало прављењем лажног новца, 300 прављењем таксених марака и т. д. Да је и кријумчарење веома развијено нека послужи овај пример: Прошле године некако је необично много мртваца оба пола у скупоценим ковчезима пренашано лаБом из Европе. Случајно се пронашло да су те лешине биле шупље, а у шупљинама биле скупоцене ствари, на које се плаћала велика царина.

Другом једном приликом примети један детектив неког путника Јеврејина који је изгледао као да болује од морске болести. Посумњав у истинитост његове болести позва лекара који му _ даде неке лекове за пролив. После једног сата детектив је имаоу својим рукама дијаманте у вредности од 4000 долара, које је јеврејин прогутао десет минута пре, него што ће изићи пред царинске органе.

3. Докле су обе горе наведене полиције под контролом државних власти, има још и многобројно приватних тајних агената, такође на гласу са својег доброг рада. Разуме се да они немају извршну власт, али зато скупљају материјал истинит или лажан, према потреби.

Б-

Ове приватне агентуре имају велике етаблисмане са одељењима и филијалима који сигналима и телефонима стоје у вези са шефом агентуре. Детективи су нумерисани, често их има и по 20 људи, публика их назива Кадет (заклон), јер они свуда забадају своје носеве,

У тим се агентурама набављају извештаји и докази: жени о неверству мужа, мужу о женином, једном ортаку о владању. другог, шефовима о владању благајника и књиговођа. За то се плаћају велике суме, по неки детектив има дневно 6 до 10 долара, а разуме се да ће он у потребним приликама и много чега измишљеног донети. Често се и то дешава да једна иста агентура лужи обема партијама. Шта више те агентуре често саме дају злочинцима посла да би после пронашле украдене предмете и зато се добро наплатиле.

_Али најопаснији су они приватни агенти, који нису у служби какве агенције, него раде за свој рачун. Они су, мора се признати, често и од користи,.али би већа добит била по ПАГ инПа кад не би ни постојали.