Policija

___о0о

и што је најгоре, опажа се сваким даном, да се као кандидати за жандармерију пријављују само они, који по својој окретности и интелигенцији не могу на другом месту наћи ма и најскромнију службу. И не треба се томе чудити, тако мора бити све дотле, докле су погодбе за ову, пуну одговорности, службу тако тешке а награда тако ништавна.

Да би се од наше жандармерије створио кадар, који је потпуно дорастао своме позиву и да би се полицији уштедели овакви удари, којих ће сигурно и у будућности бити, ако и даље допустимо да жандармске редове попуњавају печалбари и људи, који недолазе у њу са намером да јој цео живот посвете, потребно је и то што пре, да се положај жандарма побољша. Дужности и права морају да хармонирају.

Ако се у најкраћем времену не приступи коренитој реформи жандармерије и то како у погледу пријема у службу, тако иу погледу плате и осигурања жандарма, полиција ће ређати само неуспех за неуспехом, јер какав успех могу да постигну и најспремнији полицајци, кад немају ниже органе, преко којих ће моћи изводити своје плановег Докле год буде полиција располагала са жандармима, којима ни војничка заклетва није светиња и са ноћним стражарима типа Радоша Јанковића, који на сред Теразија напушта своју линију и иза кулиса очекује свршетак орфеумске представе, за чије извођење и свој тесак позајмљује дотле може само на неуспехе рачунати.

_ Успеси полицијских паса.

У Изерлону у Немачкој подигнута је ту скоро нова фабрика нирнберншке робе. Још није честито ни почела да ради, а већ се десила једна крађа. Одељење за паковање било је обијено и разне врсте харнодли и шпенадли однесене. На истраживање злочинца употребише полицијског пса „јорк“-а. Пас је терао трагом од преко 15 километара, па онда уђе у једну кућу и поче лајати на одраслог сина домаћиновог. И ако у кући није нађено ничег од покрађе, нити чега сумњивога, ипак је постигнут успех, јер је кривац изнађен, признао дело и означио и своје саучеснике.

Исти пас имао је добар успех и у оближњем месту Вестигу. Тамо је била похарана кућа једног од најбогатијих домаћина.