Policija

-— 20) ——

се обично брзо ради да се гипс не стврдне. Доктор Русо је на против што лакше радио, такб да се маса после неколико минута стврдла као камен.

— „Сад још једну малу формалност, рече доктор Русо; „Ви сте јуче украли мојој жени руч= ну торбу са 60 франака.. Морамо ићи у полицију. Али будите мирни, она је баш ту одмах до нас“. Лопову не беше баш пријатно, али је ипак морао да следује доктору с разјапљеним устима пуним гипса. У комесаријату признаде дело, а лекар га ослободи гипса и без уобичајеног збогом остај растадоше се.

Полицијски пси као спасиоци дављеника — У вароши Шпандару близу Берлина постоји већ 10 година добровољно удружење људи за превијање рањеника у случају рата.

Ово друштво имало је пре кратког времена свечани дан чију су светковину везали с полицијским псима односно спасавања дављеника. Ради тога поручена су три пса из Берлина.

На обали реке показано је таквом једном псу (Фраку) одело маркираног утопљеника, једног одличног друштвеног пливача, који је у костиму за пливање на 30 мет. удаљен од обале викао за помоћ. На заповест сво-

га вође пас је највећом брзи-

_ ном пливао к њему, но кад му

се приближио овога је нестало у води. Пас се ради проналаска два, три пут гњурао у воду икада се пливач поново појавио на површини пас га је ухватио за раме и вукао преко воде до обале. Лекари су констатовали да дотични није од зуба повређен већ само угњечен.

Бести

— Срећко Петров:ћ, монополски контролор, који је први приметио и доставио полицији, обијање Кабилијеве касе, одликован је златном љмедаљом за тпођанске заслуле. Честитамо Петровићу заслужено одликовање. 5

— Управник бечке полиције изра= зио се пре кратког времена, пред једним младим српским дипломатом, веома похвално о београдској полицији. — У Женеви је пре неки дан изашла књига под насловом „Вагете Аез убез5е5 КПоте ацез“, која својим исцрпним објашњењима и табелама служи полицајцима, аутомобилистима и свакоме за брго прорачунавање брзине саобраћајних средстава на улици.

— У Бојтену (Немачкој) одржат је прошлог и овог месеца нарочити курс полицијским чиновницима у хигијенском институту о прегледу ми контролисању животних намирница. Како би корисно било, кад би сеи код нас надлежни сетили, да то учине,

— У Салцбургу установљено је пре месец дана подудружење аустријског маџарског друштва за обуку и неговање полицијских паса. На седници, која је била томе посвећена, била је присутна маса виших представника власти и аристокрације.

— Управник берлинске полиције пооштрио је наредбу о ношењу дугачких игала на женским шеширима Казна се пење до 900 марака новчано и до 2 године дана затвора.