Policija

_

Уништите тај однос господине Но А К. и ви тада нећете имати органе, који: ће-на заповест или. миг свога старешине летети у сигурну смрт. Ви ћете тада имати жандарме који ће се с вама погађати, да ли да изврше или не изврше вашу заповест. Чак између жандарма и полицијских чиновника, однос се мора саображавати правилима војне субординације. -

Куриозни су тако исто ставови 1 и М на истој страни Тако, став |У гласи:

_ „На овај начин избегло. би се постављање старешина жЖандармеријских одреда из официра, Који о новој служби знају толико, Колико и онш Које они треба полицијски да васпиштају.

Наша жандармерија постоји већ 50 година. За све то време од пола века старешине жандарма биле су већином жандармеријски официри. За последњих 8 година, за. Мо жандарма одређују се и официри других родова оружја.

Ако сравнимо време од 42 и последњих 8 година, ми ћемо видети, да резултати у погледу вршења службе и свега осталог за ових 8 година, ако нису пребацили, нису подбацили.

То је пак знак, да су мишљења г. писца погрешна. ·

Ми би сви желели, да пред собом видимо: немачког, рус= ког или аустријског жандарма, али за таке жандарме треба да имамо пред собом: и немачке, руске и аустријске све меродавне факторе, као и васпитање грађана у поштовању власти.

Да се један жандарм спреми за доброг полицијског органа, не треба никакве филозофије. Један вредан официр то ће научити за неколико дана. Изузетак у овом погледу чине жандарми за нарочите мисије, зашто треба да постоји нарочита школа.

Зар наши стројеви официри науче једног сељака из Хомоља свему ономе, што му као војнику треба, а нису у стању. научити _ једног жандарма да добро и правилно врши своју службу на линији, у канцеларији, спроводу криваца итд.

По аналогији пишчевој један адвокат не би могао бити д добар окружни начелник, или начелник неког министарства (не полиције) итд.

Све зависи од човека.

Став У. са знаком чуђења овако гласи:

„Још мање би се овамо упућивали за старешине официри, · за које незна министар Унутшрашњих дела!

Ми би пак ставили знак чуђења оваком закључкуг. ШЧА. К

Зар ће боље знати официре, по свима њиховим карактер-