Policija

:- 264 —

Треба ли сада нарочито још доказивати потребу нарочитих завода за ову самохрану и од свакога напуштену децу2 И она хоће да живе и довијају се да не пропадну, услед чега долазе у сукоб са законом и допадају брзо апсе, где нађу све друго само не утешну реч и праву помоћ. Тешко је док дватри пута прођу кроз те руке и не дођу у додир са старијим, извежбаним друштвом, а већ после иде све као намазано. Квасац је ту и сви су услови ту за његово брзо нар лане

__ Шта треба радити2

Реците сами. М. М. Никићевић у управ. Дома малолетника

ЛИСТАК КОМ РАСА

Полицијска служба по срезовима јесте једна од најлепших служби. Она је пуна разноврсних интересантности како у погледу стручног службовања тако и у погледу приватних односа између полицајаца и грађана. Нарочито је она интересантна код оних ваљаних полицајаца, који су своју дужност полицијског чиновника схватили онако како ваља, те се тако сродили са елементом у коме су.

Наш народ поштује и воли поштене чиновнике. Он их цени и жели да се од њих поучи. Зато је дужност наших полицајаца да свој позив не схвате као средство за богаћење, и да су зато да грубим понашањем изричу немилосрдне казне. за сваки, па и најмањи, иступ. Када наши чиновници буду разумели, да су народни учитељи и заштитници живота и имовине свакога па и црног Циганина, када службу буду схватили као свету дужност земаљског живота, онда, верујем, биће и мање вике на чиновнике и мањи број кривичних дела.

Међу најлепшим радњама у којима полицајци узимају учешћа ради заштите имовне безбедности својих грађана, спада и хајка противу дивљих зверова, нарочито против курјака.

Сваки случај где се курјак појави, доставља се полицијској власти и она је дужна да организује хајку. Обично се тада подигну два, три и више села у околини места где су курјаци примећени. Шта се даље догађа видеће се из овог описа хајке у Скробници,