Policija

— 266 —

страсном ловцу Дражи порезнику. Вита берберин исприча: како је Дража једнога дана донео једнога зеца из лова, хвалећи се, како га је интересантно уловио, али када су остали завидљиви ловци разгледали зеца, нађоше му у једном уху цедуљу на којој беше написано: „овај је зец продат за три динара.“ Један опет — чини ми се Трифун шнајдер — исприча, како је опет у једној хајци на курјаке био погоњен један курјак, који је пошао у правцу места, где је Вита берберин био у заседи, са отвореним чељустима, од чега се Вита поплашио и из свега гласа закукао за помоћ. И тако даље низале су се ловачке приче, те се није осетило како се брзо прошло растојање од неколико километара.

После три сата пријатног хода кроз лепе пределе, иначе лепе књажевачке околине, наишли смо у романтичну скробвичку клисуру, кроз коју пут, пролазећи странама високих брегова, вијуга читав један сат. Голи брегови, одвојени једном речицом која са дна пара тишину својом страшном хуком, сакривали су сунце које већ беше на ивици заласка, и правили хлад, те је путовање било још угодније.

Ох, како је дивно летње вече! Како је лепо када све почне да се стишава! Уморни раденици журе са свога посла своме дому. Стока, такође уморна, хита селу, а стада оваца журно и са блеком улазе у село са свију страна да што пре нахране своју јагњад. Село тада доби неку идиличну живост, која се са заласком сунца стиша.

У самом стишавању ове идиличне сеоске живости стигли смо у Скробницу. Тамо беше већ сакупљен народ из села, који је очекивао свога старешину да од њега прими - потребна наређења и обавештења, и своје госте који ће им помоћи да одагнају беду са села. Раније састављена „диспозиција“ саопштена је, и она је била оваква: Заседачи ће тачно у четири сата заузети бусије, да би у то време хајкачи отпочели терање. Заседачи су сељани села Скробнице, а терачи сељани околних села. Они држе међусобну везу. Између свакога растојање највише десет метара. Хајкачи својом лармом прелазе шуме и гоне зверове ка заседама. Целокупан простор мора бити опкољен. Сва ова радња треба да се заврши до десет часова.

После ових званичних наређења, порезник Дража извршивао је распоред заседа и препоручивао велику предострож-