Policija

18

ним групама агената за сваки одсек.

· Предвиђа даље начин регрутовања и школовања агената, као и њихове плате за време службовања. Важно је при том да ће агенти поред плате, која ће се периодично повећавати и достићи максимум од 4600 дин. за њихове старешине бригадире, имати још и додатке на стан, одело, и скупоћу, а по томи пензију.

За агенте се могу примати беспорочна лица, која никада нису осуђивана за бесчасна дела.

Израђена је и такође примљена од стране комисије уредба о установи полицијских школа у Београду, под надзором Министарства Унутр. Дела. Школа ће бити двојаких: једне за полицијске чиновнике, а друге за полицијске агенте.

Трајање школа биће 4 месеца.

Оне ће бнти отворене чим · уредбу одобри Госп. Министар.

Најстарији штрајк. — Први покрет, који би се могао назвати штрајком, забележила је историја на 300 година пре Христа, Римски историчар Ливије, овако описују ту „обуставу рада“:

„Римски варошки музиканти, који су се у главном бринули за духовну музику, имали су од вајкада право да своје гозбе

одржавају у Јупитеровом храму. Када су цензори хтели укинути тај обичај, музиканти се сложе и сви оду у Трибур, оближње место, и тиме ставише римско свештенство у неприлику. Због овога пошаље сенат изасланика ка трибуртанцима са молбом, да музиканте наговоре на повратак. Чини се, да је ово наговарање било узалудно те трибуртанци одлучише да се помогну лукавством. Опште позната музичка жеђ буде искоришћена за ову сврху. Када су их једном добро напили, потрпали су их у кола и послали у Рим. Тамо су били задовољни, што су им се музиканти вратили, · те су им одобрили и даље гозбе у храму“, и — први штрајк на свету је тиме био завршен.

Насавесна трговина и претерана скулоћа пред судом немачких власти. — Под 27. новем. прошле године донесена је у Немачкој нарочита уредба којом су установљени по свима срезовима нарочити судови противу интережџија (М/асћегоепсће) од три државне судије и два грађанска лица, са задатком да суде кривице несавесне трговине кријумчарења и све друге кривице због прекорачења највише утврђених цена за живот потребних артикала, за које је казна по закону предвиђена.