Policija

= 6

каква је тамо безбедност у сакашње време. 6

— Жандармима у Бечу је до скоро било наложено да не могу говорити са публиком више од једнога минута.

— Као што је то у Америци и Чехо-Словачкој учињено, и у Шведској је законом од 1. јануара 1919 год. забрањело да се јака алкохолна пића продају по другим радњама осим „апотека,и према лекарском рецепту.

У крчмама је варочито строго

забрањена продаја ракије.

— Италијани на све могуће начине врбују Словенце у Истри "и осталим окупираним крајевима да се уписују у карабинере. Дају им 250 лира месечно, храну, стан и одело. Обавеза служења на три године. Чим се приме упућују се у Рим на тромесечни припремни курс, и за то добију 1000 лира. Ко се обвеже да

служи 6 година добија награду у 2000 лира. Право на пензију стичу после 18 година. Одзив је и поред ових награда врло слаб.

— Са последњим групама руских нзбеглица дошло је и 7—8 бив. полицијских чиновника.

— Крајем прошле године 06 јавиле су париске новине, да су у Фишхаузену (Баварској) народне организације извршиле једну необичну смртну казну. Оне су због оптужбе за велеиздају донеле смртну пресуду над њиховим државником Ерцбергером у његовом одсуству. Пресуду су залепили на општив~ | ску судницу и по том у место њега ставили на ломачу његов споменик од дрвета израђен = пет метара висок.

— У идућем броју изнећемо у засебним чланцима уређење полиције у Пољској Републице и у Франц. колонији Тунису.