Policija

— 588 —

да су живот грађана и приватна имовина били ма и мало заштићени црвеном милицијом. Црвени милиционари, наоружани . увек пуним пушкама и револверима, старали су се само, као и војници црвене армије, да осигурају безбедност црвених комесара и да марљиво врше њихове заповести у истраживању и уништавању контрареволуционара. Сви пак они имају право да, константујући обичне иступе или преступе, пушкарају тобожњег виновника, а нарочито ако се овај одмах не покори заповести оваквог полицајца, већ се брани, или протествује.

Бољшевици су одмах по примању власти у своје руке објавили класну борбу и диктатуру пролетаријата и сва административна и полициска организација њихова створена је само на тој основи. Почињући са селима, бољшевици су поделили сељаке на три категорије: богатих, сиротих и средњих и, разуме се, само је класа сиротих имала право да учествује у сеоској управи. У сваком селу образован је по један „комитет сиротих“, који је вршио локалну администрацију, било следу_ јући својим фантастичним инспирацијама, било радећи по ИНспирацијама совјетске владе, а располагао је у сваком случају неограниченом влашћу. Интересантно је, да су ови комитети били састављени не само од сељака, мештана, већ и од сумњивих типова, који су се ненадно појављивали у селу и нису имали ничега заједничког с обичном сељачком масом. Несумњиво је, да је рад оваквих елемената био од ужасних моралних и економских последица по целокупну сељачку масу. Нарочито је био тежак положај богатих сељака, којима су укинута сва права и који су се морали слепо покоравати „комитетима сиротих, јер се и најмањи отпор кажњавао врло строго. каткад и смртном казном. Не мање су, међутим, била угрожена и права „средњих“ који су се налазили између господара и сиротих и робова — богатих сељака. Сем „комитета сиротих“ по селима нема никаквог другог административног ни полициског органа. Комитет нема никаквих нарочито одређених атрибуција, већ протеже своју надлежност где, како и кад хоће, вођен једино рђаво схваћеним принципима које је прокламовала бољшевичка влада, а једино му је средство терор.

По мањим варошима и среским местима, стара админи-. страција замењена је локалним среским совјетима („ујезни совјет“) с једним среским комесаром на челу. Овде налазимо