Policija

— 601 воље после вежбали. Дакле као што се види све оно што није горка пилула, већ посластица, то сваки жели и сви траже.

Ово је једна сјајна потврда нашем мишљењу, али ипак има и у томе изузетака, те морамо рећи да је за извесне врсте гимнастике ипак потребна извесна обавезност, али са крајњим циљем да се телесно вежбање омили, а та блага обавезност има се применити на заједничке просте вежбе. |

Ове заједничке просте вежбе треба да буду увод у онај већи шири програм рада, оне треба да му буду основа, оне треба да створе убеђење код вежбача о корисности физичкога рада, оне треба да створе вољу и жељу за онај други важнији део телеснога васпитања за спорт. Дакле ове просте заједничке вежбе морају бити обавезне, али та обавеза не сме бити груба; она се тако рећи не сме видети.

Због тога се та вежбања морају изводити по нарочитом систему, а не као што се то код нас данас ради у војсци где она изгледају готово смешна и бесциљна. Она морају бити занимљива и разноврсна, никако досадна и једнострана. То је основ, по томе она имају да се изводе. Наставник пак који би имао да спроводи такав начин телесног вежбања мора битии добар психолог и добар физиолог, да би могао испунити једну такву дужност.

Мислимо да смо досадашњим излагањем успели да покажемо сам метод рада и система, по коме би се имало радити у погледу увођења спорта у полицију. На ово морају нарочиту пажњу обратити они, који су позвани да воде рачуна о једноме реду људи, који толико користи доноси држави, а толико мало за то прима, па ипак је увек готов да и себе жртвује за добро и безбедност свих нас, па консеквентно и државе.

Тако исто верујемо да смо досадашњим излагањем успели да, бар донекле, докажемо да је спорт несумњиво користан; а нарочито у полицији, посебице пак у нашој полицији, младој, тек у развоју, где он треба да створи окретне, жилаве, енергичне, издржљиве и бистре људе.

У идућем чланку изложићемо шта се још може увести код нас осим простих заједничких вежбања, а осим тога бацићемо општи поглед на оно, шта се ради на страни у свима

друштвеним редовима. Соколац.