Policija

— 664 — ј

њене полицијске технике ради проналаска извршилаца казнених: дела. Читаоци ће заједно с нама морати да зажеле, да се и у нашој земљи институција полицијског лабораторијума што пре: и оствари. У

Читаоцима, које ова ствар буде нарочито заинтересовала, препоручујемо да прочитају оригинални чланак г. Пг. Локара. у 48. броју (од мес. јануара ове год.) часописа „Ра Зсјепсе ер !а Уге“, који излази у Лијону. Тај је чланак у оригиналу допуњен многобројним сликама, које ми овде нисмо могли репродуковати. |

Увођење научних метода у кривична ислеђења створилоје врло важну еру у развићу казненог права. Експериментална. психологија показала нам је колико је сведочанство · сведока: колебљив и несигуран доказ и са колико се права морају овом. доказу претпостављати друга објективнија доказна средства. Али, да би се у сваком кривичном ислеђењу могли пронаћи сигурни и необориви докази потребно је, да се организују специјални лабораторијуми, чија ће дужност бити да откривају злочинце по њиховим траговима и да уносе у истрагу драгоцену помоћ у виду резултата техничког истраживања.

Ова тежња манифестовала се у већини завода за идентификацију криваца, као што су заводи у Паризу, Лондону и Бечу. У другим местима, као у Лозани и Лијежу дужност таквих лабораторијума врше тамошњи универзитетски лабораторијуми..

У Лијону, као и у Дрезди, Сан Полу (Бразилија) и Риму "постоје нарочити лабораторијуми у којима се врше сва потребна: истраживања за кривична ислеђења. У њима налазе примене: и техничке методе криминалиста истраживача: Рајса, Бертилона, Стокиса, ученика Лакасањевих и Ломброзових, који су посигурно створили више чуда, него што су она, о којима сеприча у појединим криминалним фељтонским романима.

Ево како, у Лијону, функционише такав технички лабораторијум. Чим се сазна за какав злочин старешина полицијске постаје или комесар дотичнога кварта-телефоном извештава о томе: лабораторијум. За време док експерт одлази на лице места, комесар заказује достављачу злочина, односно тужиоцу, да ништа не дира од онога што се налази на месту злочина, па: