Policija

– — 665 —

чак и да се никако и не враћа на то место. У важнијим случајевима поставља се и аарочити полицијски орган да пази да нико не уђе у зграду или у простор у коме је злочин извршен.

Чим полицијско-технички експерт стигне на место извршеног злочина прва му је брига да утврди како изгледа позорница злочина. Он то врши помоћу једног сведока који никад. не вара и не лаже т.ј. помоћу фотографисања. Он затим прегледа и истражује сваки траг који је злочинац оставио. Најобичније то је отисак прстију. Јер рука, баш ако је и непосредно“ пре извршења злочина била брижљиво опрана, оставља при додиру свих предмета један невидљив отисак, који се помоћу извесних срестава за обојавање може учинити видљивим. Такви. отисци могу се наћи на чашама, бутељама, металним затворима, на стакленим окнима, углачаном дрвету, хартији, на појединим. украсима и намештају, итд. Е

С друге стране се постарала да се у лабораторијуму установи збирка отиска прстију свих злочинаца из околине. Ова збирка уређена је тако да је довољно прелистати само неколико картона па. да се нађе тражени отисак. Јер, доиста,. не постоје на свету ни два потпуно слична отиска: они се разликују више него црте лица разних личности. Тако се често: дешава да се брзо и самим прегледом отисака у збирци пронађе учинилац злочина кога нико није видео, нити га је ма ко други проказао или за извршиоца означио.

Знајући за ову опасност неки од злочинаца навлаче рукавице при вршењу казнимих дела. То бива доста ретко, јер злочинци, радећи ноћу у непознатим просторијама, морају имати и сачувати сву осетљивост својих прстију. Али то навлачење“ рукавица и иначе нема никаквих повољних последица по злочинце. Стокис је први утврдио да рукавица никако није апсолутна препона да се пронађе и открије отисак учињен руком. на којој је била рукавица.

По некад је отисак тако мален (по површини) да нема довољно тачака на основу којих би се извршила идентификација тога отиска. У таквим случајевима помоћу микрофотографије врше се јака увећавања тих отисака.и на тај начин откривају се карактеристичне знојне поре. Тако се могу корисно употребити и они отисци чија површина није већа од. два или три квадрагна милиметра. ·