Policija

— 617 —

-ховског и др. руска наука казненога права изнела је на дневни ред питање о разумним облицима борле са малолетним зло-чинцима. Руска литература у лицу генијалног писца Достојев„ског дала је неизгладиве слике језовитога стања деце градске. сиротиње. А. П. Чехов у својој знаменитој приповетци „Спава ми се“ дао је трагичну слику детета — убице. Поједини труд"беници — филантропи, као што је био познати оснивач мос- . ковског склоништа Рукавишников, радили су на оснивању угледних завода за малолетне злочинце.

Но заштита деце, као један од пи нони општих 84_датака соцкјалног законодавства, била је истакнута У Русији "крајем 19-ог и почетком 20-ог века. Законом од 1897 г. биле. су унесене битне измене у одредбе казненога законодавства, које се односе на детињи узраст и погодбе примене с погледом "на овај узраст. Низ скупштина Руске Групе Међународнога Савеза Криминалитета и делатеља завода за поправку деце изјаснио се, ПРИ самих принципа борбе са дечијим зло"чинцима. Са потпуном јасноћом испољиле су се две околности. Прво, то, да борба с преступношћу одраслих, нарочито профе“сијоналних нарушилаца кривичнога закона показује мало успеха и да је необично тешка за државу. Друго, то, да се као много поузданије показују превентивне, претходне мере борбе с преступношћу, и да међу овим мерама једно од првенствених "места заузима борба с дечјом напуштеношћу и декласацијом и васпитни утицај на исправљање малолетника, који су пошли неваљалим путем, Премда, по старој изреци, пето дЧезрегандиз „28, но зар је потребно доказивати, колико је лакша и успешнија борба са злочиначким наклоностима, док се још нису укорениле и док још нису прешле у злочиначке склоности и навике.

У броју новина које су уведене у низу мера, које се преду-зимају у борби са злочинаштвом малолетника у Русији угледно место заузимају такозвани „дечји судови“. Идеја њихова позајмљена је из Енглеске и Америке, али су у Русији они дообили свој нарочити облик. Без икакве измене норама судства у читавом низу зеликих градова (Петроград, Москва, Кијев, Харков, Одеса и неких других) једним од првостепених судија "стављено је у дужност да суди сва дела која спадају у судску „јустицију, у којима су кривци или жртве деца. Судство за