Policija

2 рув=-

оваква дела ослобођено је од свију свечаних облика судбенога; ритуала: судија не испитује а распитује дете или дечака, трудећи се да га не запетљава. строгошћу и формализмом питања;. седнице код дечјег судије нису јавне, пошто у присуству слушалаца малолетник или се одвећ збуњује и губи, или, наобрат,. осећа се као „мали јунак“ и дичи се и поноси тиме.

При дечијим судовима установљен је институт старалаца,. близак по идеји институту ргобабоп о сег5. Њихова је дужност да се брину о деци, која су стављена под одговорност“ или су дата под њихов надзор. Овај надзор, наравно, нема ничеза заједничког са надзором полицијским. Циљ старалачког“ надзора састоји се у проучавању погодаба за живот напуштенога детета, у упућивању његовом у школу, у проналажењу за. њега пригодног занимања и у васпитно-педагошком утицају на: њега. При дечијим судовима готово свуда поничу родољубива друштва покровитеља, под чијом се етан налазе РаРИте. дечја склоништа за кривце.

Сем овога што је изнесено, огроман потврдан значај дечјих судова састоји се у томе, што они играју улогу своје врсте „социјалних обсерваторија“. Они постепено разгледају огњишта. дечјега злочинства, боре се са разноликом експлоатацијом деце, са злоупотребама родитеља и старалаца и, напо_ слетку, са оном грозном гнојавом раном на друштвеном телу, која је нарочито ухватила маха у великим градовима, —- са“ проституцијом деце. У вези са радом дечјих судова последњих година пред ратом обраћена је велика пажња на потребу. реформи одредаба, које се тичу старатељства, и што шире примене лишења родитељске власти оних, који грубо експлоатишу | своју децу, злостављају их или омогућавају њихово проституисање. Усвојен је био низ мера за борбу са развратним утицајем кинематографа и оним, што Немци зову „Зећипда-егаћш“.

·Посматрање је показало, да се свуда, а нарочито у великим градовима налази знатан проценат покварене деце, коју треба одвојити од друге и подврћи их под нарочите начине. васпитања и обуке. У вези са овим у неким градовима установљене су нарочите школе и склоништа за ову децу.

Овим, разуме се, не исцрпљују се мере које се предузимају за заштиту деце и борбу са дечјим злочинством. Више: детаљнијих података о овом питању могу се наћи У колектив--