Policija

вредности нађене ствари, коју ће суму, као Ми РИЛА у смислу 8 244. грађ. зак, предати находнику.

Кад Ка рена ствар има на себи таквих знакова, по којима. се тачно може сазнати чија је, или се по другим околностима. поуздано може закључити ко је дотичну ствар изгубио (влр. видело се ко је и када ствар изгубио), онда је находник дужан нађену ствар одмах предати томе лицу — 5 242. граћ. зак. У овом случају, находник има право од пом. лица тражити 20 од обичне вредности нађене ствари. Ако му пом. лице не буде хтело издати находничку награду, на коју ко закону има право, онда находник има право да ствар задржи код себе, докле год му сета награда не изда. Тога ради, находник треба овај случај да пријави власти, те да би сопственику, ако би овај противу њега тужбу подигао за повраћај изгубљене ствари,. не хотећи му дати находничку награду, — своје право ва находничку награду могао истаћи као приговор и да би доказаб,, да је о наласку ствари н власт известио и на тај начин избегао сумњичење као да је нађену ствар хтео утајити.

" Находник нема права на већу награду, него што је она законом предвиђена, али, ахо је онај, који је ствар изгубио,. обећао већу награду, онда находник има на њу право: Обећана_ већа награда може се и порећи, али само пре него што је находник пријавио власти, да је ствар нашао, јер порицање доцније учињено нема важности.

За налазак менице находник нема права на находвичку награду, јер се меница сматра као исправа, која сама по себи. нема материјалне вредности.

Ако се лице, које је ствар изгубило, не би јавило за го_дину дана од дана објаве (последфњег огласа у „Службеним. новинама“), находник је властан, да, ако се ствар нађена не налази код њега, тражи од власти, да му нађену ствар или цену, за ову, путем јавне продаје, добивену, преда. Од тог дана находник је властан са нађеном стварју или њеном добивеном. ценом, као „савестан притежатељ“, служити се.и користити се, чувајући суштину ствари, односно цену као капитал. Њему припадају сви плодови већ сабрани и све друге уживане користи, пошто је на нађеној ствари стекао право уживања, као и: право на накнаду свију трошкова, учињених за одржавање и веће плодородности ствари, у колико је са тим цена исте: порасла. 1