Policija

— 686 —

Право находниково да нађену ствар ужива, траје три године, рачунајући од дана, када ју је, по истеку прве године од објаве, од власти на уживање примио. Ако би се господар нађене ствари у току те три године јавио, „находник је дужан ствар или-цену њему натраг вратити, задржавши ползу и корист за себе“ — 5 285. грађ. зак. Ка аи

Да би находник чувао суштину ствари, односно цену, и ода би их, ако би се господар у току ове три године јавио, „овоме заиста предао, власт, приликом предаје ствари или цене, може, са своје стране и због себе, од находника тражити обез"беђење. Ово због тога, што може наступити случај, да сопственик не може примити своју изгубљену ствар кривицом "власти, због тога, што ју је она дала на чување лицу, које је ствар упропастило, у ком случају. власт одговара за штету. Ако има кривице за причињену штету и до власти и до на„лазача, онда они одговарају солидарно, „а они међу собом нек „се равнају ипо мери кривице исправљају, колико на кога да падне“. — 5 804. грађ. зак.

"Ако би се, пак, сопственик изгубљене ствари тек по истеку -три године, од кад је находник ствар на уживање примио, јавио, находник није дужан нађену ствар вратити, „нити за „саму ствар одговарати, осим случаја непоштена мишљења и преваре“, пошто находник тада постаје сопствеником нађене „ствари.

По 5 247. грађ. зак, ако више њих једну изгубљену ствар заједно. нађу, зову се сунаходници и свима њима припадају једнака права и једнаке дужности. Довољно је да само један од сунаходника испуни обавезе, које се по закону траже. Ако их ниједан не испуни, онда сви солидарно одговарају за штету _ ми штетне последице, које би отуда потекле. Пн

_ Ма колика била вредност нађене ствари, не мораш је' узети, а ако је узмеш, примио си на себе све обавезе законом прописане. Не испуни ли налазач све те прописе, одговоран је за делимичну или потпуну пропаст нађене ствари или и само њено погоршање.

Находник може и кривично одговарати.

1) По тач. 3. 5 383. казн. зак: „Новчано до пет талира, да се казни онај, који туђу ствар нађе, па на захтевање госпо-

дара или власти неће да је изда, или почем је за такову У