Policija

_- рт

оном месту објављено, господару или полицајној власти не преда, ако вредност ствари не прелази 100 срна пореских“.

2) Ако вредност нађене ствари прелази 100 гроша нореских, онда по 5 230. казни. зак., који гласи: „Као утајатељ сматра се и онај, ко туђу покретну ствар нађе, или коме туђа ствар случајно у притежање дође, ако ову на штету господара потрошњи, заложи или отуђи, или пред власти противу свог уверења не признаје, да је она при њему“. !

И у овим случајима находник има право на накнаду трошжова, учињених за одржање нађене ствари.

__Даби находник могао стећи право на находничку адераду. да би могао стећи право уживања на нађеној ствари, па чак, да би на њој могао, евентуално, стећи и право својине, неопходно је потребно, да је налазак ствари пријавио власти, јер по. 5 246. грађ. зак: „За непоштено мишљење узима се и оно, кад находник наведене претписе чинити пренебрегне, у ком је случају и за сва штетна следства одговарати дужан, нити му икаква награда РРМРАНА но. шта више, овакав и под казну. сразмерну потпада“.

Како је налазак ствари едаа авовани начин прибављања својине; условљен трогодишњим нејављањем лица, које је ствар. изгубило, потребно је да полицијске власти, у будуће, Ен већу пажњу на нађене ствари.

Ако се буде поступало у духу законских наређења и ако находници стану добијати једну петину од обичне вредности нађене ствари, или право уживања на нађеној ствари, па, евентуално,; и право својине, онда ће они нађену ствар радије предавати полицијској власти, с изгледом на наведене користи, него што, ће ју, као што је то до сада рађено, у бесцење продавати или залагати код несавесних купаца или валогепренаца, који су једино од овога имали велике користи.

Београд.

2 А. М. Савић