Policija

— 631 —=

сано, да ви под каквим изговорима не може бити изиграно Није потребно, јер се добро зна, говорити, како велике штете“ по државу и народ могу настати, ако се ово право Народне Скупштине правилно не регулише. Изгледа нам, да би у новом Уставу требало одредбу, која постоји у члану 173. садањег нашег Устава, а која гласи: „Скупштина не може предложене пеједине партије буџета увећати, а може их смањити и изоставити .. .“, — допунити да се овом одредбом не спречава заководавно право Народне Скупштине, које је досадањим нашим Уставом иначе добро регулисано, јер често би Скупштина У интересу народном требала поједине буџетске партије да увећа и нове унесе ако хоће да до краја одговори својој дужности. То је било могуће извести без повреде постављеног принципа у цитираном ставу садањег Устава среством финансијског одбора коме би посланици своје захтеве упућивали, али без права да одлуке тога одбора мењају.

Народним посланицима треба даље обезбедити пуну контролу рада владиног и њених органа путем интерпелација и питања. Кратка усмена питања У врло важним случајевима могла би се допустити, али законом о пословном реду да се регулише кад и под којим условима да се стављају.

Одговорност органа извршне власти — Министара — да буде Уставом прописана и стварна. Дела за која Министи могу одговарати, да законодавна власт одреди. ; | Судска власта. Ова власт треба да буде организована на начелу судске независности, те да би судије при изрицању правде, по законима, били потпуно независни од органа извршне и законодавне власти. Поред независности судије морају имати и сталност. Сталност треба да буде двојака:

а. Доживотна сталност и

б. Привремена =»

Доживошну сталност имају: Председници виших и прво“ степених судова; судије виших судова и оне судије првостепених судова, којима је доживотна сталност призната од Каса-

_ дионог Суда.

Привремену сталност имају судије првостепених судова, док не наврше 4 године судијске службе, рачунајући од данг указа. Оног дана кога навршује 4 године судијске службе, дотични судија, дужан је известити о томе првостепени суд )