Policija

= 697 —

товети. То је све, и тај дан ће деца провести весело, и после тога њихова ће се душа одмах окрепити. За то се не тражи нека нарочита научна спрема, јер нису потребна никаква стручна предавања нити какви научни говори, од којих би се деца могла уплашити и разбећи. Разговарајући с децом још док су недорасла неразумљивим за њих језиком, ми их, рекао еЖж. Русе, навикавамо да се задовољавају речима. Тражи се, дакле само трезвена „жива душа“, која би збрисала са детиње душе уличну прљавштину и блато, па заменила то чистим, здравим дечјим весељем. .

У великим градовима чињени су овакви покушаји и дали су велике успехе. У Берлину и Паризу на пример, у радничким квартовима особито, готово на свакој већој улици налазе се „дечја забавишта“., Мало већи простор слободног земљишта ограђен је лепо и на њему по десетак, двадесет малишана играју се, скачу, певају и свирају. То је та иста „улица“, само је она чиста, заштићена је од моралне кварежи. У Петрограцу на пример, неки Бартошевич на таквој основи организовао је управо једно колосално предузеће. Сваке недеље прикупљао је он соко 5000 деце. Деца су се делила на засебне омање групе, свака је група имала своју заставу и свога вођу. Вођа је било око 500. То су били махом студенти и студенткиње разних виших "школа и факултета. Оснивач Бартошевич руководио је цео посао и одржавао надзор, а вође дечјих група нриређивали су и изводили са својом децом разне корисне забаве. Удешен је бис дечји оркестар, хорско певање, биоскоп; правили су с децом разне излете по околини, по разним музејима и изложбама. Сав расход за излете, издатци на хартију за израду вештачког цвећа, на материјал за цртање и остало износило је годишње све скупа, с главе на главу за свако дете мање од два динара (62 копјејке). |

Очевидно, да се поред добре воље са малим средствима може много да учини. Ми имамо наше „Соколе“ и четнике, имамо чланове друштва „Трезвености“, имамо хришћанске заједнице, небројено разних других хуманих друштава, ваљаних учитеља, свештеника, лекара, спортиста, младих пенчионара, студентских удружења, велики број студената разних факултета, ученика учитељских школа, примерних младића из Грговачке Омладине, младих официра инвалида онеспособљених за.