Policija

7002 =

изложи и представи службу полиције, као једну од наједементарнијих потреба државе и нашег друштва.

У другим нашим чланцима, говорићемо о овоме опширније, о тој служби полиције у народу; а сада хоћемо да изложимо, како се служба полицији може искористити и са кул"турним предавањима, по народу.

При свакоме срезу постоје, као стручни референти срески „лекар и срески економ; чија се стручна спрема и знање искоришћава за народ. .

Сада, по ослобођењу Србије, неопходно је било потребно, да овај пострадали, оголели и опустошен народ види, да се „држава о њему када све највише стара и брине, да је вољна, „да му свима средствима, којима за сада располаже што више помогне, да га упути, да своју нову кућу подигне на једној со-„лидној основи, да рационалније живи и своје имање користи што више може. .

Сматрајући, да је старешина среза, као представник државе, позван да то све чини; у договору са среским лекаром, економом и школским надзорником, користили смо сваки празник и недељу и у појединим општинама одржали смо предавања, "сваки из своје струке.

На тим предавањима, срески начелник је стално имао своју тему: однос грађана према држави, његове дужности и права. Предавања су била увек одлично посећена прошарана и женским светом. Срески начелник, као полицајац гледао је, „са обзиром на ону стару злу навику нашег народа — на неповерљивост према полицији — да бираним изразима, говорећи о њиним правима увек истакне на прво место и право поје„жинаца, да може слободно уживати сва права слободног грађанина, Уставом загарантованих му, све донде, докле то не дође на уштрб других грађана, да се туђа права и имовина има сматрати као светиња. Позивао их је, да они сами буду први помагачи полицији, да јој они олакшавају проналажење криваца и крадљиваца. Он им је говорио и о плаћању порезе др"жави, као једној од обавеза грађана према држави, опеменуо их, да је та обавеза веома важна и битна за опстанак државе, саветовајући их, да ту своју обавезу извршују кад им се затраже, да не дозволе да држава приступа и једном невољном „средству: егзекуцији,