Policija

,

— т1 потезима, како ту контролу врше власти у Белгији, где је целокупна организација по томе питању врло добро изведена од пре многих деценија н где сем дан дањи стриктно придржава постојећих одредаба. :

у - Њу

( Дирекција безбедности за контролисање странаца, придодата је у Белгији Министарству Правде. Не може постојати ни један странац У Белгији, чији досије не би постојао у тој дирекцији. Ако који од њих иде из земље и поново се враћа, његов се стари досије увек попуњава новим подацима о њему тако, да су белгијске власти у свако доба у стању да даду податке о странцима и њиховом живсту за све време пребивања у. њиховој земљи. | Наши поданици, који су ма када били у Белгији, такође су тамо заведени. Сусретајући се с тим њиховим досијеима приликом службенога изучавања организације рада, имали смо призике да видимо много интересантних појединости из њиховог живота, које се, наравно, тамо сматрају као службена тајна.

(Сваки хотелијер и сваки сопственик куће који држи странце на пр ноћиште, дужан је да има нарочиту књигу у коју уводи | странце, ма само и једну ноћ ноћили. Извод из тих књига мора ћослати сутра дан одељењу за странце преко надлежне опиштићске, или полицијске власти. То важи за варошке каои за сеоске општине, Књига мора садржавати ове податке: име и презиме путника, занимање, године старости, место рођења и местојњеговог сталног пребивања, какве путне исправе има, ако би с типало каквога непознатога, место одакле долази, датум када је дошао, место куда одлази, време одласка, и адреса хотеја или куће у које је отсео. |

За слранце који долазе у намери да се настане на дуж време, потребно је да сваки од њих испуни нарочиту пријаву са подацим који су детаљнији од првих. Такве пријаве дужни су испунити и они хотелски путници, који дуже од 15 дана остају по хотелима. Са пријавама у дупликату лица старија од 15 година дукна су да приложе и по две фотографије. Једна од њих чува је код месне полицијске власти.

Записивање података у пријаве мора бити прецизно и мора да се бара на њиховим путним исправама и другим документима, ради чега је потребно да се пријаве и лично месној

власти. У случаћвима ма какве сумње Дирекција одељења 34