Policija

— 712 —

странце тражи потврде од власти његове земње. Колико је пута , бивало, да су наше власти слали на њихово тражење такве из-) вештаје за наше поданике, који ваљда нису могли белгијским) властима да даду довољно писмених докумената и других га ранција о својој исправности. Такве податке они траже ну у случају да је странац напустио њихову земљу, под предпоставком да он и другн који пут у њу дође. [

Странци су обавезни да нарочитим пријавама доставе одлазак свој из земље, нли одлазак у које друго место у земља. О томе воде рачуна и газде од станова, јер су и они одговорви, ако се ова дужност не би испунила. Долазак у друго мебто такође мора да се достави. Тада се нарочито констатује |из кога се места дошло, да би власти могле да провере.

Општинске власти дужне су да о свима страним поданицима, које воде по тачно одређеним списковима, достављају Дирекцији преко надлежне полинијске власти, о њиховим променама у породичним односима: женидби, рођењу, МЕ или развођењу.

Ако би странац био примљен у какву болницу или ма какав хумани дом мораће га управа пријавити ПАРАН за странце. ј

И општинске и месне полицијске власти обавезне су да. с времена на време, по, већ утврђеним прописима зна Дирекцији извештаје о владању и понашању свакога странца, како у погледу морала тако и у погледу политичке акције, нарочито ако се тиче екстремних елемената, који раје на промени режима у земљи чији су поданици или у којој другој.

_ Што се морала тиче, постоје стрикних наређења, да се "подносе детаљни извештаји о оним страним особаћа, које се баве проституцијом, подвођењем, и незаштићенвим лољетним особама. Исто тако о лицима, која се кодкају у виду заната, и о осталим лицима, која се баве ма кором недозвољеном врстом професије. Сви ти извештаји морају се оснивати на тачно утврђеним фактима.

Осим таквих повремених извештаја, Диренција добија и сваки специјални случај, који се тиче ма кога странца. пошто је она та, која је надлежна ва даљи рад.

Скитнице и просјаци странци прогањају сб а ако се утврди да нису били пријављени, прво се спроводе слу на осуду, на-

/ /

/

7