Policija

5 1иђ =

"предплати, док траје потреба. Разу“е се по себи, да кад се тиче каквог великог посла од неколико милијуна круна, да ту цена не игра никакву улогу, и да је према томе. оваква полицијска индустрија у Бечу најлукративнији посао. То је толико познато да се и по орфеумима, позоришним комедијама о овоме праве врло шаљиве пародије.

Однос оваквих бироа према државној полицији је врло срдачан и тесан. Може се рећи да су јој ове организације, тод управом њених бивших чиновника од неоцењене користи, које јој у многоме упрошћавају посао, обавештавајући је и о ономе где државни ауторитет не може чак ни да доспе. Зато се и оваква подузећа и не сматрају за тарлашанске информационе бирое, већ уживају сваки ауторитет, у чијим се салама за чекање сусрећу и често и најотменије личности.

Т.Б.

О ВАТРОГАСНИМ ДРУШТВИМА, ЊИХОВОМЕ ЗНАЧАЈУ И ЊИХОВОМ РАЗВИЈЋУ КОД НАС

—— зизаш———

Ватрогасна друштва, као што је познато, и као што то и њихов назив казује, имају за циљ: спречавање пожара.

По тој дужности њиховој она се с правом могу сматрати а и сматрају се као органи јавне сигурности, што ће рећи као помоћни орган полицијске власти.

Као врло потребне и врло корисне организације, ватрогасна друштва у целоме културноме свету веома су развијена и многобројна, где их државе материјално и иначе врло усрдно помажу, а којима се она, својим благотворним радом, богато "одужује за то. |

Па и у областима, које су после минулих ратова, припале пашој држави, ватрогасна друштва знатно су развијенија но код нас, у старим границама Краљевине Србије.

Ретко је, на пример, које место у Словеначкој, које нема своју ватрогасну дружину, а све те дружине сгоје у тесној и. неразлучној вези под називом: „Свеза“. Пре два месеца оне су на најсвечанији начин, прослављале педесетогодишњицу својега постојања, при којој су прослави присуствовали делегати из целога Краљевства па и из Чешке. У „Свези“ је тада било