Policija

— 719 —

„око 300 друштава са преко 11.0000 чланова: На самој прослави учествовало је 2440 ватрогасаца!

У Хрватској и Славонији тако исто лепо је развијће ових удружења. Тамо имаде око 145 ватрогасних друштава, шта више, са специјалним и доста угледним часописом својим: „Ватрогасни Гласник“.

У Војводини имаде 45 пожарних друштава и то већином по варошима. Од њих су нека државне установе (У Суботици и Вршцу) а сва остала добротворна су.

Тако је, одприлике, и у Босни. Сматра се, да је једна од најбољих и најбоље снабдевених пожарних чета, како у погледу велељепности њене зграде тако и по богатоме избору материјала са којим раслолаже, она ватрогасна чета у Сарајеву. Она имаде око 90 ватрогасних аутомата и око 300 ватрогасних пропуста. Чета имаде 50 ватрогасаца и издржава се кредитом од преко ! милиона круна. |

А докле су поменута друштва овако развијена тамо, да видимо како стоје код нас:

Пре прошлога великога рата код нас је било ватрогасних друштава: у Београду, Нишу, Крагујевцу, Пожаревцу, Скопљу, Лесковцу и у још два до три места. Данас њих имаде само у Београду и у Крагујевцу. Остала су престала функционисати јер су им све справе за време рата упропашћене.

"Ватрогаска чета у Београду основана је пре 40. година Кредит за њено издржавање у буџету општине београдске износи 347.000 динара. У место 44. она данас има 22. ватрогасца, са својим командиром на челу. Справа нешто имаде а остале ће тек набавити. Већину од имајућих справа општина београдска је почела набављати још од 1882. године. У последње време набавила је само једне дугачке степенице.

Да је такво стање за жалење —- по себи се разуме, а да је од велике штете по наше економске интересе најбоље потврђује околност, што је у Хрватској, где су ватрогаска друштва, као што смо напред навели, тако добро развијена, за посладњих десет година било штете од пожара око 45. милиона · круна, што ће рећи 4 и по милиона годишње, а код нас, за последњу годину дана (од 1. марта пр. до 1. марта о. год.) око 2 и по милиона динара само у Београду, не рачунајући ту и остале крајеве ми вароши у Србији.