Policija

— #91

По чл. 9. зак. сваки лист (новине) или сваки повремени свис мора имати одговорног уредника, који мора бити српски грађанин и уживати грађанска и политичка права, а по чл. 10: „На сваком броју новина, или на свакој свесци повременог списа, мора бити наштампано име одговорног уредника, или његовог заступника, и власника у дну или у врху листа“.

· Начелном одлуком опште седнице Касационог Суда од 12. маја 1912 год. Бр. 6729 објашњено је, да једно исто лице не може једновремено бити и одговорни уредник и власник једног псшог листа. “ |

За повреду наведених формалних одредаба закона о зитампи полицијске власти морају по званичној дужности подносити тужбе надлежним првостепеним судовима у смислу чл. 44 тач. 7 и чл. 45 овог зак. (одлука Касац. Суда од 10. 1. 1912 г. Бр. 1993.)

По чл. !1 зак. новине и друге штампане ствари могу се забранити (узаптити) у ова три случаја: 1. ако садрже увреду Краља и Краљевског дома; 2. ако садрже увреду страних владаоца или њихових домова и 3. ако позивају грађане да устају на оружје. | |

За донашење решења о забрани надлежни су: у Београду — Управа Града Београда; у окружним местима обРУКНА, а у ереским — среска начелства.

Форма ових решења у главноме иста је као и код административних решења. После заглавља у њима треба да буде изложена, с леве стране, садржина и мотивација, и наведени законски пропис на основу кога се забрана врши, а с десне стране одлука. У садржини морају бити тачно цитирани нреписани — сви инкриминисани изрази, а у мотивацији објашњен њихов смисао и констатовани услови за забрану.

Чл. 14 говори о исправкама. Расписом од 5 јула 1903 год. Пмо 163 (Пол. Збор. стр. 1220) наређена је, да старешине полицијских надлештава дају исправке поводом своке,,у Новинама неверно представљене Стани и о раду и понашању полидијских органа.

Новине, књиге, повремене списе, брошуре, цртеже, слике

и Т. д., које нису забрањене, слободно је сваком растурати по

: Видети распис Мин. Ун. Дела од !6-М:-1892 год. ПМе 11762 АН Збор., стр. 1225),