Policija

— 1060 — |

седнику општине, да добро проучи одредбе у којима су изложене радње општинског збора и одбора, те да би тако што успешније одговорио својој дужности. Исто тако председник општине треба да зна добро и све оне одредбе закона о општинама које говоре о поступку за сазив збора и одбора, те да би збор и одбор били увек правилно састављени, јер од тога зависи хоће ли одлуке збора и одбора бити оглашене за пуноважне или не, пошто и одлуке збора и одбора подлеже расматрању надлежне надзорне власти по званичној дужности, а одлуке општинских одбора којима се расправља питање, које се тиче приватних интереса извесних лица, расматрају се још и по жалби тога лица, ако жалба у законом року буде поднесена. 3. Општински суд као управна власт.

Као управна власт (в. тач. чл. 94 закона о општинама) општински суд има да примењује и извршује законске прописе (наравно оне који су му у примену и извршење односним законима додељени) и на њима основане наредбе државне власти.

Дакле у члану 94. закона о општинама означено је у главном у чему се састоји управна власт наших општина и према томе, уз констатовање да је нашим општинама додељена у примену много разноврсних закона, — можемо рећи, да се наше општине у вршењу управне власти појављују као самостална управна власт у колико се тиче управних послова који се односе на дотичну општину (В. члан 97 закона о општинама) и као помоћни орган државне управне власти у колико општинска власт помаже и сарађује на извођењу послова који се тичу државе. Како из овога видимо да општинска управа има веома важног удела у управним пословима наше државе, то налазимо да је потребно скренути пажњу општинском особљу да са највећом тачношћу и марљивошћу израђује све управне послове, како, у противном случају, неби били оштећени веома важни општински и државни интереси.

После ове напомене нужно је навести неколико крупнијих и важнијих послова, које наше општине обављају као управна власт, — а да би то учинили држимо да ће бити довољно само исте овде назначити. Тако: општинска власт има. да сарађује приликом "регрутовања војника, пописа стоке за војне потребе и других послова који су у вези са војском, (8.

7