Policija

— 1001 —

закон о устројству војске). Не мање је важан посао општинске власти и у прикупљању државних прихода (Е. закон о непосредној порези, закон о пореској управи, пореским одборима и порезницима). Тако исто није од мале важности ни тачна примена закона о кошевима, јер од примене тога закона често зависи (у случају неродних година) мир и спокојство грађана. Сем тога општински суд вршећи' управну власт има да примењује и масу других закона, а примера ради наводимо: закон о народним школама, сеоским дућанима и т. д.

4. Дужности опшшинског председника, које су по закону о општинама само њему додељене.

О тим дужностима говори се у члану 109 закона о општинама. Дужности из овог законског прописа додељене су само председнику општине или оном лицу које га заступа, те ЈЕ томе те дужности председник општине треба о да

: проучи и марљиво извршује.

Своје пресуде, изречене у смислу члана 109 (а кметови у смислу чл. 110 зак. о општинама) закона о ошштинама, председници општине дужни су доставити општинском суду у року од 5 дана.

Из члана 109 закона о општинама видели смо, да пред“ седник општине има дужност, да прима и отпушта ниже општинско особље и служитеље. Према овоме, а да би одредили разлику које је ниже, а које више особље у општини, те да би према томе и председник општине могао правилно изврнити дужност из тач. 2 члана 109 закона о општинама, морамо утврдити да општински председник може постављати и отпуштати оно особље, чије постављење није дато у надлежност општинском одбору или суду, а ошшшински одбор бира: лекаре, инжињере, марвене лекаре, бабице и друга стручна лица, пошто претходно од надлежног министра изиште мишљење, да ли пријављени кандидат има потребне квалификације за то место (в. тач. 11. чл. 86 зак. о општинама).

Деловођу ошштинског бира и отпушта општински одбор на предлог председника општине. По овоме што је речено, да деловођу бира општински одбор на предлог председника општине излази, да општински одбор не може изабрати једно лице из пријављених кандидата за деловођу, ако то лице није од стране председника цредложено. Дакле одавде видимо да је