Policija

__ ООК

којима треба да се спроведе данашњи наш Устав, с којим се ми иначе разложно хвалимо. Довољно је напоменути, да над најузвишенијим и најсуптилнијим уставним правима из чл. 9 Устава (0 заштити личне слободе), чл. 14 (о прогонству, чл. 15 (о неповредности стана) и данас у главноме бди онај исти кадар, у чијим су рукама биле те слободе и по Уставу од 1869 године, у колико су тамо оне биле загарантоване.

Разлика између нашег и француског административног уређења је очевидно велика. Окружно начелство у Француској пружа вам одмах на први поглед слику једнога у истини окружног надлештва, које се првенствено бави пословима, који се тичу самога округа. Слика нашег окружног и среског начелства тамо ће се наћи тек, кад се оде у варош и разгледа један полициски комесаријат. У Француској полициска власт туби се у управној власти; у Србији полициска власт је про-. · гутала управну власт.

Разлика између ова два уређења је таква и толика, да су окружни и срески начелници у Француској, и ако се на њен централизам виче, далеко мања власт од окружних и среских начелника у Србији. Ови државни функционери у Србији су формални мали суверени. За то је у Француској и утицај управних власти на политичке изборе далеко испод тога утицаја наших полициских власти.

Наша земља може послужити као пример, како се 73, па први поглед, слободоумне политичке законе може лепо задржати и један јак централизам. За то нама наша окружна самоуправа и изазива слику доста благородне биљке бачене усред једног корова. Наравно да она ту не може успевати.

Да наш систем окружне самоуправе не одговара нашој данашњој целокупној административној организацији, о томе ностоји још јешан посредан доказ. Свака разумна самоуправа требала би да служи и као брана против партизанских управа и према томе као један регулатор парламентарног режима. Наша окружна самоуправа до донас није нам пружила ништа од ове своје улоге. У овом погледу у нас само општинска савоуправа као да је показала неке резултате. Окружна самоуправа пак у главноме је. увек била само одјек странке на влади. И то је последица нашег сувишног централизма.

По нашем мишљењу наш окружни самсуправни систем