Policija

673 ИНДА =

у сваком случају није за нас. Гај се систем још може разумети код држава на западу, код којих је народ и више просвећен и са више политичког васпитања. С обзиром на данашњу просвећеност и још недовољно политичко васпитање, нашег народа, у нашу окружну самоуправу требало би увести као директног сарадника окружног начелника, било у форми како је то у Француској, било у форми белгијског система, где је длеф управне власти у округу по закону председник окружног одбора. Уз то у циљу, да се колико толико побољша квалитет наших окружних скупштина, ми бисмо били зато, да се и за њих слично избору народних посланика заведе нека врста квалификованих посланика било по избору, било увођењем у окружну скупштипу извесних лица по положају. Ова би реформа била у тољико потребнија, што ми данас имамо покрајина, у којима је народ не само врло мало просвећен, већ. који нема по готову ни мрве смисла за политички живот.

У колико би смо на овај начин можда морали на једној страни више формално ограничити у неколико нашу окружну самоуправу, на другој страни ми бисмо јој могли дати више стварне самоуправе, него што је данас има. Мислимо на одредбе из закона о уређењу округа и срезова, које спутавају акцију окружних скупштина мешањем државне власти без мало у све њене финансиске одлуке. Требало би повисити стопу општинског приреза, до које окружне скупштине могу дефинитивно решавати. То исто учинити за ванредне окружне прирезе и зајмове, а за све остале одлуке, где је неопходно одобрење центрмлне власти, упростити више процедуру самог одобрења, а што је главно прописати рокове, после којих, ако не стигне надлежно одобрење, имају одлуке самим тим постати извршне.

Улаз у окружну скупштину требало би забранити народвим посланицима, јер је њихово присуство ту штетно са више разлога. Они уносе у наше окружне скупштине странчарство н тиме кваре атмосферу самих скупштина, а уз то дају повода за утицај народне скупштине на окружне, што је штетно по парламентаризам.

Шо се тиче просторности самога округа може се рећи да је наша административна подела у томе погледу била врло рђава, јер су окрузи стварани по свему, само не по ономе, што