Policija

— 652 __

штва опажа се, да је женски пол јаче од мушког заступан у најстаријим добним разредима, да је дакле морталитет код мушкараца, због већих напора, скопчаних са занимањем, војном службом, неуредним животом и т.д. већи него код жена.

Из пописних података о полу становништва видеће се, којим ли је процентом у нас заступан мушки, а којим женски пол. Свакако ће. нам показати попис колико су нам последњи ратови умањиди број мушкараца средњих у виших добних разреда, мушкараца најпродуктивнијег доба.

И питање о брачном стању важно је. У интересу је државе високи број бракова т. ј. високи број ожењених и удатих, јер је о томе овисан број законитих порођаја и по том природно множење становништва. Дашто, да нема ни издалека толико бракова, колико парова људи способних за брак, но томе су опет узроци што неповољно материјално стање, што болест, што мушки егоизам, да не треба да издржава породицу, Пописни подаци о брачном стању показаће нам за колико се је у нас то стање променило од последњег пописа, понаособ, за колико нам се је због ратних губитака повећао број неудатих и удовица. Интересантни су подаци о брачном стању у комбинацији са добом, показујући нам преране, праводобне и прекасне женидбе.

Из одговора на, питање 3. „је ли старешина домаћинства или што је старешини“ видеће се, како су наша домаћинства састављена према њиховом природном и социјалном склопу т. |. колико су домаћинства чисто обитељска, а колико испремешана са страним живљем као Е. пр. са слугама, пословним особљем, поднајамницима и т. д.

Подаци о добу становништва (питање 4. пописнице: „Кад је рођен“) показују, како је становништво састављено по својој доби т. ј. по појединим годинама доба и добним скуповима. Правилан добни састав становннштва личи пирамиди, код које су заступани сви добни скупови, најмлађи најјаче, најстарији, најслабије, Рат је врло утјецао на добни састав нашега ста- | вовиштва. Пописни ће нам резултати показати спрам пређашњих зацело велику бројевну варијацију у добним скуповима особито код најмлађих (због избацивања мушкараца) и оних, у којима су се налазили војни обвезници (због ратних губитака). |

Подаци о доби врло су важни за разне практичне ци-