Policija

-— Вав

Није без · интереса ако напоменем, да подаци о занимању становништва стоје у вези с његовом насељеношћу (депзне). Што је на име становништво више забављено приватном продукцијом, мања му је насељеност (тако је у нашој Краљевини) и обратно, што је оно гушће насељено, мање се бави при-

"ватном производњом. То је и разумљиво, јер ратарски крај не може ни издалека издржавати онај број становника, што га може индустријски. Умножавањем становништва и његове насељености опадаће по мало, до извесне границе, и на вашој територији проценат ратара, а порасти проценат становништва који живи од индустрије. трговине и промета (индустријска и трговачка центра). ·

Нитањима 11. 12. и 13,0 главном и спредном занимању, треба код испуњавања пописница посветити особиту пажњу. Одговор нека буде што одређенији и исцрпнији, да би се за свако лице које привређује, могло не само знати, којом се привредном граном бави, него и какав му је положај у дотичном занимању. Да би се и за чланове фамилије, већином женскиња, које у својој кући обављају само домаће послове (домаћице), за децу и друга издржавана лица могла дознати, која их привредна грана издржава, изказаће се у одговору на питање 13. име и занимање лица које их храни.

Питање 14. уврстено је по одредби министарства војног и морнарице, због евиденције о распореду војних обвезника по појединим јединицама.

| Предстојећим пописом пина се, напокон, колико на нашној територији има лица с телесним и душевним манама (слепи, глухонеми, слабоумни и умоболни), а колико лица с другим видним телесним недостацима (остали би се дали тешко утврдити) као нпр. с одсеченим или одузетим рукама, ногама и другим деловима тела. Пописује се дакле и део ратних. инвалида, јер сеу пописници изричито пита, да ли су мане или недостатци од рођења, услед рата или иначе. Не гледајући на њихов социјално-научни циљ државна управа има интереса, да прибави податке о особама, које треба да заштити и потпомогне, јер су или трајно лишене или битно ограничене способности за привређивање.

Листа за домаћинство служи по једна за свако домаћинство, а уписују се у њу сви чланови, који и по природном.