Policija

О

2.5 22-а механске уредбе и 5.21 кафанске уредбе прописивали су: ако се механџија односно кафетија казни дга пута у две године због иступа који врећају морал и наредбе јавног поретка, — у трећем случају, према последицама на морал и норедах, моћи ће се осудити и на губитак личног права.

Чл, 20. правилника одступио је од ових наређења:

а) у погледу броја казни. По њему су потребне три казне.

6) Није ограничио време у коме морају бити све три казне изречене. По њему, после треће казне ма кад изречене, долази губитак личног права.

Чл. 20, правилника по својим последицама далеко је тежи по оне којих се тиче, но замењеви прописи.

в) 5 22-а и 8 19. пом. закона прописивали су, да се губитак личног права могао изрицати „на свагда“ и „за време“,

Чл. 20. правилника олступио је иу том погледу. По њему лично право „престаје да важи“, — без ближег одређивања. Проф. Пг. Живановић вели: ако у закону није речено да ли се радња има забранити за свагда или само на одређено време, има се узети ово последње. (Основи кривичног права [. општи део).

г) Док се чл. 20. правилника тако регулише престанак личног права, — дотле чл. 153. тач. 7. закона 0 радњама, који се примењује и на механско кафачске радње, заводи, у случају новрата, казну: привремене или сталне забране радње,

И о томе правилник није водио рачуна.

К. Јанковић — Свртиће се — Нач. Мин. Ун. Дела.

НАДЗОР ДРЖАВНЕ ВЛАСТИ НАД САМОУПРАВНИМ ФИНАНСИЈАМА.

— Свршетак —

|У.

У већини европских континенталних држава од великог је још значаја власт, коју централна администрација има над пелоКупним самоуправним буџетима. У Француској, у Пруској, у Белгији, у Шпанији као и код нас на основу закона о обласној_

„Полиција“ 2