Policija

= ва

Ово право централне администрације, да у самоуправни буџет унесе законске расходе које самоуправна власт није у буџет унела, од врло је великог значаја. Када законодавац пренаша вршење једне јавне функције са државне администрације на самоуправу, пренашају се и терети за вршење те функције са државног буџета на самоуправни. Потребно је према томе, да у самоуправном буџету буду предвиђене за вршење дотичне функције потребни расходи као и овима одговарајући приходи. Добро је међутим бојати се, да ће самоуправне власти занемарити вршење те њима поверене функције штедње ради, и да зато у свом буџету неће предвидети за ту функцију потребне расходе. Ова се бојгаан може појављивати тим више, чим се даље где с административном децентрализацијом то јест што буду многобројније самоуправне функције. Ова се опасност избегава системом унашања по званичној дужности (пзспрпоп 4 ојј;се) то јест правом, које се даје централној администрацији односно њеном локалном представнику, да по "званичној дужности унесе у самоуправне буџете оне законске (облигаторне) расходе, ксје надлежна самоуправна власт није у буџет унела. Међутим систем унашање по звачичној дужности може се оправдати само онда, ако од централне администрације односно њеног представника у самоуправни буџет унете суме служе за финансирање само оних јавних функција, које се врше у интересу оне самоуправне јединице. у чији је буџет извршено унашање по званичној дужности, Он би напротив био неоправдан, кад би централна идминистрација односно њен локални представник унели у самоуправни буџет суму, која би имала да послужи за финансирање таквог посла, који се не врши само у интересу дотичне самоуправне једи нице, већ у интересу опште државном или у заједничком инте ресу више самоуправних јединица.7")

Систем унашања по званичној дужности постоји данас у већини европских континенталних држава, Њега је прихватио и наш законодавац прописујући правила о донашању обласног и среског буџета. У смиску члана 76. закона о обласној и среској самоуправе „обласни буџети шаље се преко великог жупана на увиђај односно одобрење министру финансија. Ми-

8) Ово се догађа по кадкад у Француској, где — као што сме рекли — постоји такођер систем унашања по званичној дужности. (Н. Ветћбјети, Тгош!в, стр. 180. п, 1).

от

=