Policija

а 5)

У овом питању у чл. 7. учињена је омашка на коју се мора указати. Прописано је, да тај извештај даје суд са целим одбором. Услед таквог захтева, да извештај даје „цео одбор“ може се створити погрешно мишљење, да има послова у коме учествује још и неки Крњи Одбор. Закон о општинама прописао је, кад и како може Одбор пуноважно решавати. Следствено; није ни требало употребљавати онакве термине, који могу само стварати забуну, и у случајевима онемогућити чак и само решавање, Док је 9. 13. мех. ур. прописивао: да ће сама окружна власт (или преко среске) најпре испитати, је ли механа потребна, дотле „4 Напомена“ у чл. 61. зак, о таксама захтева „по селима и сеоским општинама Суд Општински са целим Одбором даваће извештај, је ли у томе месту потребна меана“.

Чл. 7. Правил. Мин. Ун. Дела отишао је још даље: пре ширио је четврту напомену чл. 61. зак. о так. чак и на градове, варошице, вароши, трговишта.

У колико је 4. напомена за села потпуно умесна у толико је она за вароши неумесна.

То мишљење Одбора ни у колико Бије за Министра обавезно. Само је информативно.

512

По добивеним извештајима молилац се позива да положи потребну дијурну за стручну комисију. Ову образују: државни инжињер, лекар, полицијски чиновник и орган финансиске контроле — чл. 7.

Улога ове стручне комисије није представљена у потпуности нити јасно до краја изведена,

Тако:

О њој се говори само и једино у другој половини чл. 1. са том задаћом: да прегледа „место“ на коме се жели подићи механа:

а) Да ли оно одговара прописаним условима. Међутим ти услови нису изложени у правилнику, нити је ма чим било указано, на које се услове мислило. Ми налазимо да су у том погледу једино меродавни услови из наређења Министарства у распису од 8-1Х-1877. год. Мо 7522. који упућује на то:

ат) да ли је место у средини, или на крају вароши, села или крају улице,