Policija

~ 58

6!) да ли се на том месту, с погледом на све прописе како полицијске тако и санитетске, може дозволити подизање механе, а да механа на том месту неће никад послужити на угрожавање морала и јавне безбедности, умножавање полицијских ексцеса; најзад, да неће бити на уштрб држав. материјал. интереса — служити као место погодно за кријумчарење

6) Нарочито да ли је удаљено од школе, цркве, болнице, надлештва 120—200 метра.

За друге случајеве комисија се не предвиђа.

Међутим, при издавању месних права може доћи у питање не само место, на коме се тек има подизати зграда за меану, о чему расправља чл. 7 — већ још:

в) Гошова зграда направљена у другом циљу, а која се сада жели употребити за механу, — који случај предвиђа распис од 5.1Х-1877. г. Мо 7522. (тач. 3).

На готову зграду односи се и одредба чл. 5. правилника хоји прописује да се у том случају има обратити пажња:

а') да ли је кућа подесна да се у њој врши точење пића.

Под тим се разуме, да ли је зграда таква, да и по простору и иначе може бити ту механа или кафана; да има улазак с лица; да је и по висини и по ширини унутрашњој, и у свему по строју зграде удесна за ту радњу — како прописује ра= спис ПМО 7522.

6") Да ли одговгра свима санитетским прописима.

Ово је општи захтев за све радње прописан чл. 20, Зак. о радњама, који изрично наређује: за упражњавање индустријскик, занат. и трговачких радњи могу се употребити само. они локали, који нису оглашени:

1. За нездраве, 2. за неудобне;

„Нико не може отворити никаку горе поменуту радњу, док му се просторије са здравственог гледишта не прегледају“ прописује — чл. 29"%): |

Тач. 1. правилника за хотеле, кафане, здрављаке, пивнице, крчме, од 16-У-1919. г. Бр. 12951:

„Као нездрави станови, локали, радионице имају се сматрати све зграде које су из хигијенских разлога штетне по живот и здравље становника, посетилаца и радника...“ — чл. 3.

%) Видети 8, 1. Правилника О Хигијенским и техничким заштитним мерама у предузећима од 25.-Х-1921. Бр. 67656-У-2871,

У 1»