Policija

2462.

већао, он је остао у границама своје законске надлежности и Дрржавни Савет мораће жалбу обласног одбора одбацити. Да лије било целисходно неунети облигаторни расход унети у мањем или већем износу; да ли је био целисходно унети облигаторни расход повећати и у којој мери, у то се испитивање Државни Савет не може упуштати,“) Исто се тако Државни Савет неће моћи упуштати у испитивање, да ли је целисходно или није одобрити обласне и среске самосталне; порезе и таксе и у ком износу, обласне и среске прирезе преко 509/, обласне и среске зајмове преко 10 милиона динара и отуђење обласних и среских добара у вредности преко један милион динара. Он ће решење министра финансија и великог жупана, која се односе на све обласне и среске самоуправне финансијске послове, моћи поништити само онда, ако она одбијају одобрење таким одлукама: обласне односно среске скушштине, које су ове последње до· неле у границама своје апсолутне аутономије, не прекорачивши законске релативне границе. Да ли ће пак министар и велики жупан одобрити прекорачење граница аутономије п докле, ствар је њихове увиђавности, јер им закон даје у том погледу дискреционарну власт.

Последица је свему томе, да власт министра финансија над обласним и великог жупана над среским буџетом има да буде врло велика, и према томе административно ограничење слободе обласних и среских скупштина у решавању њихових финансијских проблема врло јако.

МЕ

Државна власт сматра такођер за потребно да организује над самоуправним рачунима исти надзор, који постоји и над рачунима државне администрације. Као год што су дужни да полажу рачуне они, који су суделовали код извршења државног буџета, тако су исто дужни да то чине и ани, који су суде"ловаљи код извршења самоуправних буџета. За прегледање самоуправих рачуна надлежан је обично орган централне адмиинстрације, чији је позив да кстражује незаконите издатке и пронађе ли их, да их меће на терет одговорних.

у Само што је Државни Савет у смислу чл. 76. 8. 0 обл. и срес. самеуправи дужан да по жалби обласног односно среског одбора донесе решење у року од »есец дана, јер се у прогивом случају „сматра да су буџет, односно одлука онако како су решени од обласне (оносно среске) скупштине добили извршну снагу“.