Policija

— 104 —

седника општине између чланова варошког савета.) Саме

што ова комисија нема право да поништава незаконите издатке и да их пренаша на терет одговорних, већ једине да уповорава на издатке који јој изгледају сумњиви. Надзор је те комисије над самоуправним рачунима енглеских вароши према томе готово без вредности.

Верификација самоуправних рачуна постоји и у другим државама, још увек као значајна надзорна функција централне администрације над рачунима самоуправних власти, У фФранцуској прегледа и ликвидира департманске самоуправне рачуне Рачунски Суд (Сошг де сотрге5).25) Самоуправне рачуне франуских општина прегледа и ликвидира у првом степену Савет Префектуре (Сошзеш де Ргејесштеу:б), а у другом Рачунски Суд. Једино за преглед самоуправних рачуна таквих општина чији годишњи приход премаша 30.000 франака, надлежан је директно Рачунски Суд. Против пресуде Рачунског Суда ме гуња је жалба ради касације на Државни Савет (Сризен «а #121).7) Сличан је надзор над самоуправним рачуним организозан и у већини осталих држава.28)

По нашем закону о Главној Контроли од 30. маја 1922. преглед рачуна самоуправних власти») врши се „по прописима који важе за преглед државних рачуна.) Само што тај закон му Енглески варошки савети доже много до своје независности и зато су врло нерасположен према верификацији њихових рачуна ед стране централне администрације. Зато њихове рачуне и не прегледа

ерган централне администрације, као што је случајс= рачунима осталих самоуправних власти, век једно тело створено путем избора.

25) Одговара нашој Главној Кннтроли.

#6, Савет префектуре јесте уједно административни савет, адмисративни суд и рачунски суд.

у (6. Јеље, Е!ететв де агош рибис е! адтипатан . 1910. стр. 258-9; Начиси, Ргесг, стр. 803-4.

25) Тако на пр. самоуправне рачуне шпанских провинција прегледа нв ликвидира Рачунски Суд, а штанских општина пров:знпијски Гувернев (осим ако општински буџет расхода премаша 10000) песета, када је за преглед рачуна надлежан Рачунски Суд), само што је против његове одлуке могућа жалба на Рачунски Суд. В.Н. Рисе, Ље оопу. 0. сп Езраспе, стр. 168 и 166.

29) коло и „рачуна установа и корпорација са сталном државном номоћи н рачуна црквених и манастирских, који су до сада порлежали прегледу Главне колтроле“. (ал. 97. 2. о Гл. Кол. ;

в9) ад. 101, 3. о Глав, Контроли: „Рачунонспитачи обласне контроле. врше преглед рачуна по прописима који важе: за преглед државних рачуна“.