Policija

— 105 —

ствара једну нову институцију, обласну контролу, с намером рачунско-надзорне децентрализације. Истина, да том иновацијом надзорно-рачунска децентрализација неће бити потпуно спроведена (јер у обласној контроли нализимо и чланове постављене од Главне Контроле и од ње зависне, премда плаћене обласним средствима), али ће н толико бити од користи, већ ради самог обтерећења Главне Контроле,з!)

Сви самоуправни рачуни морају бити по навршењу рачунске године предати обласној контроли.) Ова има да испита њихову тачност и исправност како би их могла ликвидирати. Ако су рачуни тачни и исправни, она им издаје разрешнице.-") Ако напротив приликом прегледа рачуна самоупразних власти константује ненсправност, она предузима даље мере како би се накнадила штета нанета самоуправној каси. У ту сврху она решава пре свега о тражењу обезбеђења 326раном н прибелешком на имовину одговорног лица. Затим, пошто је неисправност доказана, доноси извршна решења е накнади штете, али само ако не постоји спор о величини суме која се има накнадити и ако није спорно правно питање одговорности. Напротив, ако је спорна ведичина суме која се има накнадити или је спорно правно питање одговорности, обласна контрола ве донаша решење у меритуму, већ поднаша тужбу за накнаду штете надлежном редовном суду.3:)

'

#17 Обласна је контрола састављена најмање од два члана и два рачуноисивтача. (чл. 98. 8. о Г. К. у. Чланове обласне контроле као и њихове заменике поставља обласна скупштина, а рачуноиспитаче обласне козтроле поставља Главна Контрола. Сви су плаћени из обласног бумета (чл. 99. 2. о Г. К.). Старији по рангу рачуноиспитач шеф је 06ласнве контроле (чл. 100. в. о Г. КЈ. —

83) У смислу чл. 44. а с обзиром на чл. 101. 8 о Главној Контроли сви су 'самоуправни рачунополагачи, руковсоци и наредбодавци дужни %Е по свршетку рачунске годане а најдаље до краја месеца априла подчесу сами своје рачуне сбласној контрола.

Контроли, и самоуправни рачуни могу бвеи понова прегледан: и то или но иницијативи саме обласне контроле или по тражењу заинтересованих лица (разуноповазачл, рачуноиспитача). Тај нов преглед може бгти изчршен: !. ако се примети погрешка у прегледу 1ахуна на штету разувополагача; 2, ако се појгви злоупотреба рачунополагача и 3. у свим „случајевима, у којама се по поступку судском ва грађанске парнице може тражити гоновљење спора.

55) Међутим у смислу чл 55. а с обзиром на члин 10!. 3. о Глав.

Мучл. 102. в. о Г. К.