Policija

— 109 —

радње, те је тако еспап, — у овом даном случају о коме го· воримо ћилимови — служио га средство иступљењо па се, по томе, мора и одузети у корист државне касе.

Специјално за ову кривицу, свако другчије тумачење 85 319. било би погрешно, и, према томе и судска одлука у овом случају није сагласна са законом, јер је Кварт правилно _врименио закон, јер да није било продаје ћилимова, не би у опште било никакве кривице ни средстава за иступљење, нити би законодавцу падало на памет да у 5 319. помиње еспап као средство за извршење иступа.

Сад остаје да кажемо: да ли је Суд дужан да цени све законске одредбе које су у пресуди назначене и да обравложи: зашто ништи пресуду или у целини или у једном њеном делу.

На ово питање одговор се налази у јуриспруденцији судској, по којој сваки виши Суд, кад ништи пресуде и решења нижег Суда, цени закон и изнесене разлоге, па убедљивим начином утврђује погрешно схватање нижег Суда.

Ово је, у осталом и једна потреба, како би нижа власт знала у чему је грешила и у будуће избегавала те грешке,

Дим. С. Калајџић.

НАЈНОВИЈЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ДРЖАВНЕ ПОЛИЦИЈЕ СИГУРНОСТИ У РУМУНИЈИ И БУГАРСКОЈ.

Интересоваће наше читаоце да вчају како су. организоване службе државне полиције сигурности код наших суседа.

У Румунији од 1-ог јануара ов. год. ступила је у дејство“ нова организација те службе. Генерална дирекција јавне сигурности, која постоји у Букурешту још од пре ратног времена, у овој најновијој организацији добила је 7 територијалвих | инспектората, којима је стављено у дужност да сваки на својој одређеној му територији води рачуна о свему што се тиче државне полиције сигурности, а под врховним надзором генералне полицијске дирекције.

Њихова је дужност да се старају о вршењу целокупне службе која се односи на политичку полицију сигурности као: што су: контрола зборова и удружења, контрола странаца, заштита границе, обавештајна служба и све што је са службом.