Policija

'"– по —

ове врсте у вези. Програм њиховог рада истоветан је са радом нашег одељења државне заштите. Контрола странаца, по њиховим органима, врши се врло ригурозно и заједно са тим но инспекторатима постоје потребни подаци и тачни спискови "странаца из разних држава,

По великим варошима постоје, као засебне институције, дирекције овакве службе државне заштите са потребним переоналом. Организација ова предвиђа и граничне комесаре који стоје, као и варошке дирекције, под управом инспектората као

прве вадзорне власти, и генералне дирекције као друге и последње.

Нарочито треба истакнути да инспекторати и њихове експозигуре по већим варошима и на граници представљају сасвим одвојена надлешта од дирекција варошких локалних полиција као и од среских и окружних начелства.

Ова полиција државне сигурности је чак и нека врста контролне власти над органима друге редовне гдминистративне полиције, јер се министар преко њих најчешће обавештава Ф исправности рада појединих чиновника административне полиције.

Државна полиција сигурности има још и то преимућстве што је ванстраначка и стална, док је локална — административна подложна променама и утицају политичких (партизанских) струја.

По овим инспекторатима засноваће се и техничке ла"бораторије и разне евиденције криминалитета већега обима,

| П.

У Бугарској, тако исто,у овој врсти полициске службе авршене су знатне промене, Тамо је чак ова служба, по свој прилици ради веће сигурности и јачег ефикаснијег дејства, пренесена из надлежности полиције на војску.

Под називом државне — народне одбране — ова врста службе код њих је придодата ђенералштабу, коме је стављено у задатак да је организира на територији целе земље.

Ова служба код њих предвиђа контролу целокупног страначког саобраћаја, контролу свих врста артиста, хотела, меблираних пансиона, и свих етаблисмана у којима се обично странци крећу. Исто тако она задржава себи право да даје дозволе за пребивање и кретање свих таквих лица која могу "да буду предмет интересовања у политичко - сигурносном смислу.