Policija

=-– БАЕ

Контролисање граница, војних објеката и свега што је у суседству СВИХ таквих важних војних објекате долази такођер у њихову надлежност. Исто тако њима припада контролисање рада свих страних представништва у земљи као и обавештајна служба у колико се тиче државне сигурности у опште. За ову службу генералштаб има особени персонал у целој земљи који врши службу под управом специјалних официра деташираних код појединих дивизијских комаданата.

Органи ове службе легитимисани су али своју легитимацију показују у крајњој нужди, пошто је њихов главни задатак да остану тајни и незнани од појединаца. Да би то постигли обавезни су да увек плаћају улазнице по локадима где се свет сабира, како би и тамо сачували свој инкогнито. Контролу хотелских путника они стално врше у свима варошима.

Тек кад би имали потребе да некога лише слободе пријављују се полициској власти и траже њену помоћ.

То исто чине и у случајевима какве веће потребе. Иначе у својој служби немају никакве везе са локалном полицијом. Војне пак власти дужне су да им увек изилазе у сусрет кад год се ва то потреба укаже.

Из овога се види да је најделикатнији део службе, који у свима другим државама врше полицијски органи, као одговорни представници цивилне — политичке власти — предат војсци, која у суштини има са свим други задатак у миру. Сам тај факат сведочи да су постојали јаки разлози унутрашње ситуације земље, да се ова важна промена прихвати.

Могло би се овде учинити корисних констатација у ногледу важности коју наши суседи придају деликатној дужности државне сигурности, и схватању наших меродавних чинилаца то питањима ове врсте. .

О овој интересантној теми изнећемо своје мишљење у другоме коме броју листа, када будемо изнели податке о оргавизацији исте службе и код других наших суседа. Тек када то буде и када се у главним цртама изнесу чињенице, на којима се базира рад на заштити државних интереса код нас видеће се колико много губимо у томе, што се од стране наших надлежних органа на ту важну службу не обраћа довољна

тажња. В. Лаваревић.