Policija

— 43 —

5. Предмет истраге. Подаци: НЕ -

а) О злочину или преступу општег права због којег се за особом трага;

6) Од чиновника који води истрагу како се истрага води; _

в) О притвору, или навести да ли ће се тражити ектра- | дација учионица кривичног дела или ће се о делу известити држава којој извршилац припада.

Важно је напоменути да ове податке не треба тражити ако је кривац у рукама власти, изузев случајева кад је злочин озбиљне природе. )

6, Тражење полицијске истраге. један истражни органи поред већ наведених случајева може. тражити хитна обавештења из иностранства која на први поглед изгледају да ствар ублажавају, али уз остали прикупљени материјал могу добро да послуже за оптужбу у каквој зпочиначкој афери.

Познато нам је како је до сада тешко тило са прибављањем података преко истражних комисија, варочито кад се ти подаци прикупљају преко дипломатских органа, То односи |

„у времену а тиме се и сама истрага омета. Никаква тешкоћа

не би била ако би се подаци ситни а тако важни за истрагу непосредно достављали иследном полицијском органу. То ни једна држава не забрањује и тиме-се ни једној држави не наноси штета а корасти се општем добру. Ништа тиме за једну државу није изгубљено ако полицијски орган једне земље обавасти свога колегу друге земље о појетиним личностима, њиховом занимању, рад“, владању, њиховом кретању посетама, везама, путним листовима, месту где су намеравали да иду или одакле долазе, тајној трговини коју воде, начину | њиховог живота, средствима којима располажу, трошковима које чине, њихову пртљагу, месту где одседају и т. д У томе што би се то слало не видимо ничега чиме би се појединци — о којима се подаци шаљу — увредили, нити би ови то запазили, а сви ти тако прикупљени подаци врло би корисно послужили у случају какве истраге.

Стварање интернационалне службе

Међународне полицијске везе, о којима смо овде говорили. надамо се да су јасно изразиле потребу сагласности кооперације, координације и заједничког рада полиц“јских органа свих

„Полиција“ · ; - 8.