Policija

45

природно било да оне сносе и терет око оснивања ове организације. У том би правцу могао код своје владе највише да учини представник Сједињених Држава. Доцније, по оснивању ове организације и кад осете њену важност и'они који су чак и некомпетентни, настаће код својих влада да ову организацију помажу све државе сразмерно величини своје земље и њене популације.

Предпоставимо да је питање буџета решено и да је тај интернационални биро основан, онда би тај биро имао предузети следећи рад:

а) Увођење централног регистра. У свима земљама где се "ови регистри воде они су састављени од листића и блокова. Листићи су распоређени по блоковима. У тим блоковима сконцентрисани су сви подаци о једном лицу покупљени у земљи и ван земље. До сада се практиковало да прикупљени подаци из иностранства долазе Главној Дирекцији. Из тих података надлежни одсеци те Дирекције извуку ово што им треба, а остало даду каквом чиновнику, који их баци у какав кутак да их никада не може наћи, и то ту тако и остане. Да се не би то дешавало, треба основати један одсек „Централно Обавештајно Одељење“ за сваку државу, и ту уносити понаособ податке примљене из разних земаља.

6) Интернационално одељење. У томе би се одељењу водио редистар листића и блокова који се тичу оних лица за које представници разних држава јаве да су земљу напустили због учињеног злочина и преступа и које треба пронаћи и ухапсити, Како ће се ти блокови водити ствар је техничких органа. _

в) Издавање часописа 0 личним описима. Ради бољег трагања за преступницима могао би се издавати један часопис у коме би се доносили лични описи и фотографије окривљених. Издавање таквог листа не ствара велике тешкоће. Лист би имао периодично да излази, али тако да га све земље могу имати два пута месечно. Најбоље би било да се издаје 3 и 15. дана у месецу, јер на тај начин имале би га два пута. у месецу и најудаљеније земље, МЕ г) Сасшав особља у одељењима. У прво време док се организација не ојача као и да се избегву велики трошкови, „особља треба да има што мање, али они који су одређени на рад