Policija

= 19 —

КРИМИНАЛНИ МУЗЕЈ ПОЛИЦ. ДИРЕКЦИЈЕ ЗА БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ У САРАЈЕВУ.

Потребе модерне криминалистике расту из дана у дан. Са пооштрењем борбе ва егзистенцију напредује упоредо и општи криминалитет; криминалистика базира чврсто на знансвеним подлогама, а паралелно са разбором, опрезношђу и вештином злочинаца мора да иде оштроумност, окретност и свестрана спрема оних органа, којима је дужност, да са успе"хом воде борбу против. криминалитета.

Нигде није дилентанизам тако опасан, као у напорно! истражној служби органа јавне безбедности, нигде не постоји могућност најтежих грешака са свима последицама и за појединце и ва целокупност, као код површнога, неспремнога, пренагљенога рада око појединога криминалнога случаја у његовој првој, а услед тогаи најважнијој фази, иза догођаја самога, када су све могућности за проналажење оружја, оруђа, трагова, објективнога стања и субјективнога мотива у пуној мери дате. -

Без сумње је пракса најбоља школа криминалисте. Искуство, стечено временом и студијом МНОГИХ И нзјразноврснијих случајева, то је врело, из кога провире богато и многострано знање и познавање, али оне захтеве, које модерна криминалистика данас поставља за органе јавне безбедности, не може пракса сама дау пуној мери задовољи.

Колико има органа у полицијској служби, који не познају изглед и деловање појединих отрова, који не познају. боју крвавога трага на дрвету, камену, сукву или кожи, који нису видели под микроскопом разлику између људске и животињске длаке, који можда нису никада упознали опасније експлозиве, динамит, екразит, нитроглицеринг

Из тога би се дало набрајати много и много — а коначно преостаје само један закључак: У пракси могу и таки случа- | јеви да се десе, на којима се уче сва та важна сазнања за. успешну службу криминалисте. Могу — али не морају!

И још нешто. Ако се одиста десе, зар није потребно, да криминалиста буде већ по могућности спреман да их што прије прозре, да узмогне што брже од чина самога и његових објективних момената да пређе на најважнији, на субјективни, на проналажење кривца.