Policija

А

() сваком издатом месном праву Министарство Унутрашњих Дела известиће и Генералну Дирекцију Посредних Пореза — Чл 10. правил.

5. 15,

Чл. |. правил. предвидео је, да свака зграда употребљена за механу, мора имати месно право.

Од тога правила изузеци су:

а) Случај: привремено механисање, које може бити у местима:

ах) где нема механе, а потребна је због путника или иначе;

61) или где има механа, али тај број није довољан.

в') такво стање привремености може трајати све дотле, док се у првом случају не подигне механа, а у другом довољан број механа.

„... јер кад је Министар издао жалитељу дозволу, да У његовој згради у селу Д. може привремено меанисати, све дотле, док се у селу не подигне механа по плану, онда Министар није имао законског разлога, да одузме жалитељу дато му право, пре нето што би наступио случај који предвиђа напред наведени пропис механ. уредбе.“ '(Одл. Дражавног Савета од 9-УШ-1905. Бр. 5.298.)

гт) Ово наређење важи само за Србију и Црну Гору чл, 36. правилника.

У погледу привремених механа постоји наређење Министра Унутрашњих Дела од 6-М-1911. г. ПБр. 9290:

_„Начелство ће преко среских предузети одмах ревизију и попис привремених меана у округу и од сопственика истих, који нису у могућности плаћати предвиђену таксу а дужни су је, већ по поменутој чапомени у закону о таксама ТБр. 67. платити, — изузети изјаве, такве привремене меане затворити да се у њима бесправно не упражњава рад.

Што се тиче осталих, који могу и желе плаћати таксу прописану под тач. 67. таксене тарифе, начелство ће направити списак са назначењем, од кога је дана одобрење, па ће почетком сваке године (рачунајући и дан одобрења) од сопственика истих наплаћивати таксу сходно тач. 67. такс. тарифе имајући у виду, напомену под 1. иза тога става у закону о таксама.

6) Ресторације на државним железницама само под условом ако су сопственост државе. — чл. 13 прав,